General Motors se údajně poohlíží po podílu ve Fiatu

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 7. května (ČTK) - Americká automobilka General Motors se poohlíží po podílu ve výrobě osobních aut italského koncernu Fiat SpA. Výměnou za něj by nabídla své aktivity v Evropě a Latinské Americe, uvedl na internetu list New York Times s odvoláním na informované zdroje.

GM usiluje o rozsáhlou restrukturalizaci, aby přežil nynější propad prodeje a úvěrovou krizi. Jedná proto s Fiatem o prodeji své německé divize Opel, což by podle německého tisku mohlo vést nakonec k zeštíhlení evropských výrobních provozů.

GM chce po italském koncernu nejméně 30 procent jeho divize Fiat Group Automobiles, napsal New York Times. Podle zdrojů listu ale generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne nechce pustit ani deset procent.

GM považuje své aktivity v Latinské Americe za lukrativní aktiva, protože jsou ziskové. A Brazílie, největší trh v regionu, je významná i pro Fiat, protože vytváří téměř většinu zisku jeho výroby osobních vozů.

Tiskový mluvčí Fiatu se ke zprávě odmítl vyjádřit a lidé z GM nebyli k zastižení, aby zprávu listu komentovali. Akcie Fiatu dnes v Miláně klesly o tři čtvrtě procenta na 7,83 eura.

Fiat se pokouší nynější krizi odvětví přežít také. Raději se ale chce zvětšit, než by prodával aktiva. Do jednání o převzetí Opelu se pustil poté, co se dohodl na partnerství s americkým Chryslerem. Marchionne řekl ve středu agentuře Bloomberg, že se stane generálním ředitelem Chrysleru, až podnik vystoupí ze soudní bankrotové ochrany.

Německý list Handelsblatt dnes navíc napsal, že se Fiat po případném převzetí Opelu chystá omezit provoz továren v Británii, Itálii a Německu. A vedle latinskoamerických aktiv GM má Fiat také zájem o jednu továrnu v Jihoafrické republice, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK