ČNB snížila úrokové sazby na nejnižší hodnotu od vzniku ČR

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší hodnotu za dobu existence České republiky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 1,5 procenta. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Většina analytiků tento krok kvůli ekonomické recesi a očekávané nízké inflaci očekávala.

Nejníže byla dosud základní úroková sazba v tuzemsku na 1,75 procenta, a to od letošního února a předtím od konce dubna do konce října roku 2005. Naposledy centrální banka snížila úrokové sazby na počátku února, a to o půl procentního bodu právě na 1,75 procenta. Na posledním měnovém jednání na konci března bankovní rada ponechala jednomyslně úrokové sazby beze změny.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

V současné době to ovšem příliš neplatí, i když se rozdíl mezi sazbami ČNB a tržními sazbami postupně snižuje. Tržní úrokové sazby na mezibankovním trhu kvůli ekonomické krizi a zvýšenému riziku příliš na pohyb sazeb centrální banky v poslední době nereagovaly. Navíc banky i zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů, což podnikům komplikuje činnost.

Obecně nižší úroky také vyhovují státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky.

O sazbách dnes rozhoduje rovněž centrální banka Velké Británie a Evropská centrální banka (ECB). V případě ECB trh očekává snížení sazeb o čtvrt procentního bodu na jedno procento.

Jednání bankovní rady se dnes zúčastnilo všech sedm členů. Tisková konference po jednání bankovní rady má být v 15:30. Zde by měl guvernér ČNB Zdeněk Tůma informovat o nové makroekonomické prognóze. Podle dřívějších prohlášení členů bankovní rady centrální banka očekává letos pokles ekonomiky kolem dvou procent, zatímco v předchozí platné prognóze předpokládala snížení pouze o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK