Sazce loni klesl čistý zisk o 11,3%

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Největší tuzemské loterijní firmě Sazka v roce 2008 klesl čistý zisk meziročně o 11,3 procenta na 1,3 miliardy Kč. V letošním prvním čtvrtletí její zisk po zdanění činil 400 milionů korun, což bylo meziročně o 7,8 procenta více. Výsledky dnes Sazka oznámila ČTK.

Celkové výnosy Sazky od ledna do konce března překročily 2,63 miliardy Kč a v meziročním srovnání vzrostly o 14,3 procenta. Tržby z hlavní oblasti podnikání, sázkové a loterní činnosti, se zvýšily o 9,7 procenta. Na výsledcích se podílely zejména vyšší vklady z číselných loterií a také kurzových sázek, jejichž objem se ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím téměř ztrojnásobil, uvedl mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

Sazka zvýšila v roce 2008 výnosy o 19,1 procenta na 12,4 miliardy Kč. Tržby ze sázkové a loterní činnosti jí stouply o 5,3 procenta na 8,1 miliardy Kč, potvrdila dnes předběžné výsledky z března.

Firma v loňském roce spustila internetový portál Sazka Tip, zahájila věrnostní program Klub Sazka pro kurzové sázky a nabídla zákazníkům nový neloterní produkt, platby služeb a zboží objednaného prostřednictvím internetu na svých terminálech. V meziročním srovnání rostly nejdynamičtěji tržby kurzových sázek, herního systému StarPort a loterie Euromilióny, zvýšily se i vklady číselných loterií Sportka a Šťastných 10.

V účetní bilanci se v závěru loňského roku negativně odrazil oslabující kurz koruny a jeho dopady na přecenění závazků v cizích měnách. Ty vyplývají z emise dluhopisů vydaných v roce 2006. S vyloučením těchto dopadů by hrubý zisk Sazky mezi lety 2007 a 2008 vzrostl o 8,6 procenta.

Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v oblasti tělovýchovy a sportu. Sazka provozuje číselné a okamžité loterie, kurzové a sportovní sázky, rychloobrátkové hry a centrální loterní systém s interaktivními videoloterními terminály. V neloterní oblasti nabízí například dobíjení kreditů pro mobilní telefony, prodej vstupenek na sportovní či kulturní události, platby složenek, faktur a pojištění nebo platby služeb a zboží objednaného prostřednictvím internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK