Základní úrok v eurozóně snížila ECB na jedno procento

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 7. května (ČTK) - Rada Evropské centrální banky dnes snížila základní úrokovou míru v eurozóně podle očekávání o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 1,0 procenta. Napsala to agentura Reuters. V České republice je nyní základní sazba vyšší o polovinu procentního bodu, ale také na rekordním minimu.

Všech 79 ekonomů oslovených agenturou Reuters očekávalo, že ECB tento měsíc základní úrok na nové minimum jednoho procenta sníží. Inflace v eurozóně je nízká a výkon ekonomiky klesá. Některá data už ale vykazují známky zlepšení.

Analytici a finanční trhy nyní čekají na odpolední vyjádření prezidenta banky Jeana-Clauda Tricheta. Mohl by oznámit, zda ECB využije další alternativní kroky na podporu ekonomiky. Předpokládá se, že ECB rozšíří hranice pro likviditu a že také dovolí dalším centrálním bankám přímý nákup aktiv.

Trhy také budou chtít slyšet, zda je jednoprocentní sazba dnem v nynější fázi hospodářského cyklu eurozóny. Zajímat se budou i o signály, po jak dlouhou dobu se ECB chystá držet sazby tak nízko, napsala agentura Reuters.

Také bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, jsou tak nejníže za dobu existence České republiky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 1,5 procenta. Většina analytiků tento krok kvůli ekonomické recesi a očekávané nízké inflaci očekávala; s dalším snížením sazeb v Česku již letos nepočítají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK