Pražská burza za týden posílila o letos rekordních 11,6 procenta

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila nejsilnějším tempem v letošním roce a stačily ji k tomu jen čtyři obchodní dny. Výkon tuzemských akcií patřil k nejlepším v Evropě. Nejžádanější se staly akcie realitní společnosti ECM a těžební společnosti NWR, které vyrostly o více než polovinu. Hlavní index PX zpevnil o 11,59 procenta na 982,7 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Řada analytiků obchodníků s cennými papíry varovala před možností korekce předchozího růstu, ale akcie naopak tempo posilování ještě zrychlily. Směr udávaly americké burzy. "Příčinou jsou spekulace investorů, že banky nebudou potřebovat tolik kapitálu, jak se původně očekávalo," vysvětlovala firma Colosseum.

Akcie ECM se celkem zhodnotily o mimořádných 71,9 procenta na 377,6 koruny, z toho jen dnes vyrostly o více než 40 procent. O důvodech se spekulovalo. "Průběh obchodování nasvědčuje velké nákupní objednávce," uvedl analytik KB Miroslav Adamkovič.

Akcie NWR dlouhou dobu za minimálního zájmu investorů přešlapovaly na místě, ale v tomto týdnu se staly hitem a vydělaly 61,5 procenta na 126,9 koruny, když jejich maximem bylo kolem 140 korun. Analytici za tím viděli zejména příznivou hodnotící zprávu k těžebnímu odvětví od firmy Goldman Sachs.

"Podobně jsou na tom i ostatní uhelné společnosti na světových trzích. V růstu pokračují i ceny komodit včetně ceny ropy a těžební sektor celkově vévodí evropským burzám," uvedla makléřka firmy Atlantik finanční trhy Tereza Jalůvková. Nákupy zejména zahraničních investorů tak potlačily vesměs negativní zprávy k hospodaření a produkci NWR z poslední doby.

Akcie skupiny Erste Bank, do které patří Česká spořitelna, zpevnily o 27,2 procenta na 551,6 koruny, a akcie mediální skupiny CME si polepšily o 22,9 procenta na 429 korun.

Akcie Komerční banky vyrostly o 5,1 procenta na 2880 korun. Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 7,5 procenta na 2,819 miliardy korun. Loni ve stejném období měla zisk 3,048 miliardy korun. Analytici v průměru očekávali horší výsledek.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, posílily o 4,8 procenta na 875,1 koruny, přestože se začaly obchodovat bez nároku na hrubou dividendu 50 korun na akcii. Rovněž bez dividendy obchodované akcie pojišťovny VIG naproti tomu oslabily o 3,3 procenta na 775,6 koruny.

V pátek se na pražské burze kvůli státnímu svátku neobchoduje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK