Americké akcie ve čtvrtek oslabily, nejvíce klesaly technologie

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se během čtvrtečního obchodování snižovaly a investoři se zbavovali především technologických titulů. Částečně je za tímto vývojem růst z předchozích dnů, který donutil část investorů k realizaci zisků. Na devizových trzích klesal dolar i jen, vzhůru se naopak vydalo euro.

Dow Jonesův index klesl o 102,43 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,2 procenta na hodnotě 8409,85 bodu. Podobně širší index S&P 500 si odepsal 1,32 procenta na 907,39 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, kde se soustředí akcie technologických firem, klesl o 2,44 procenta na 1716,24 bodu.

Na pokles kurzů akcií mělo částečně vliv také horší hodnocení telekomunikačních firem, k němuž sáhli někteří analytici. Situaci na trhu neprospěl ani vlažný zájem o aukci státních dluhopisů, který vzbudil obavy o stav veřejných financí.

Oslabovaly také akcie bank, u nichž byl však pokles pochopitelný, neboť v předchozích dnech bankovní tituly velmi výrazně zpevnily. Na trh se totiž dostaly relativně příznivé informace k výsledkům zátěžových zkoušek, které byly zveřejněny po skončení obchodování.

Investory znepokojila slabá poptávka po amerických státních dluhopisech, která by mohla způsobit, že se zvýší náklady na získání kapitálu. To by se mohlo odrazit i v pomalejším oživení ekonomiky. Ceny dluhopisů tak začaly klesat a například výnos obligací se splatností 30 let se dostal nejvýše od loňského listopadu.

"Ta aukce je zprávou číslo jedna. Ukazuje se, že Číňané možná už naše dluhopisy nechtějí. Pokud se Spojeným státům zvýší náklady na kapitál, pak bude i recese trvat déle," poznamenal k situaci na trhu analytik makléřské společnosti Themis Trading Joe Saluzzi.

Technologiím nejvíce uškodil pokles akcií klíčových firem, jako jsou Apple nebo IBM. Akcie obou firem oslabily o více než dvě procenta. Index výrobců polovodičů si odepsal dokonce šest procent, i když od březnového minima si i po čtvrtečním poklesu prozatím drží zisk přes 33 procent.

Na devizových trzích oslaboval dolar nebo japonský jen. Značný vliv na pohyb kurzů měly výsledky zátěžových zkoušek, jimiž musely projít největší americké banky. Důležitým faktorem pro vývoj kurzů bylo i rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit základní úrok na historické minimum jednoho procenta.

ECB je v uvolňování měnové politiky méně agresivní než americká centrální banka (Fed). Ta již snížila základní úrok prakticky na nulu a ekonomiku stimuluje takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky. To sice uplatňuje i ECB, ale ne v takové míře jako Fed.

V závěru obchodování euro k dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,3397 USD a v průběhu dne se dostalo až na 1,3470 USD. Vůči japonskému jenu společná evropská měna zpevnila o 1,5 procenta na 132,90 JPY, dolar k jenu zpevnil o 0,8 procenta na 99,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK