Farmáři na Vysočině dali porazit o čtvrtinu víc krav než loni

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 8. května (ČTK) - Zemědělci na Vysočině začali omezovat stáda dojnic, zřejmě kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, nechali v letošním prvním čtvrtletí porazit skoro 5600 krav, což je o 27 procent více než ve stejném období minulého roku. V březnu se porážky krav na Vysočině v meziročním porovnání zvýšily dokonce o více než polovinu.

Na Vysočině se produkuje nejvíc mléka v zemi, ke konci minulého roku bylo v kraji chováno zhruba 84.000 krav. Na ztrátový prodej mléka farmáři upozorňují několik měsíců, koncem dubna se kvůli tomu zapojili do celorepublikového protestu. Počty dojnic podle nich budou klesat i nadále.

Na jatkách zřejmě končí hlavně dobytčata ze zastaralých chovů. Některé firmy ještě nedávno plánovaly modernizaci svých stájí, aby vyhověly přísným požadavkům Evropské unie. "Ale když teď vidí, jaká je cena mléka a že banky přestávají půjčovat peníze, tak raději to stádo zlikvidují," vysvětlil ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal. Mnohé podniky naopak s chovem dojnic skončit nemohou, protože na přestavbu kravínů čerpaly evropské dotace, které by musely vracet.

V celé republice bylo v letošním prvním čtvrtletí poraženo zhruba 31.000 krav, což je skoro o 3300 kusů více než ve stejném období před rokem, procentický růst činí 12 procent. Více krav než na Vysočině bylo poraženo pouze v Pardubickém kraji (6069 kusů). Podle nedávného odhadu agrární komory by kvůli nízkým cenám mléka mohlo do půl roku v Česku skončit na jatkách až 7000 dojnic. Loni v dubnu bylo v ČR 569.000 krav, tedy méně než polovina stavu z roku 1990.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK