Summit EU: Výstavba plynovodu Nabucco se výrazně přiblížila

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. května (ČTK) - Výstavba dlouho plánovaného plynovodu Nabucco, který má přivést plyn ze střední Asie do Evropy, se výrazně přiblížila. EU se na dnešním summitu v Praze s Tureckem dohodla na podpisu smlouvy, která je pro stavbu nezbytná. Měla by být podepsána do konce června. EU navíc dnes podepsala deklaraci s několika dalšími zeměmi, které se mají projektu účastnit.

"Podařilo se nám zcela jasně turecké straně vysvětlit, že Turecko buď bude tranzitní zemí, nebo nebude vůbec tranzitní zemí," řekl dnes novinářům velvyslanec ČR pro energetiku Václav Bartuška.

Jednání mezi Tureckem a Evropskou unií trvají již zhruba čtyři roky, během nichž turecká strana několikrát změnila své požadavky. Nabucco je přitom pro Evropu strategicky důležité, protože by mohlo snížit její závislost na ruském plynu, není však zcela vyloučeno, že by jím plyn z Ruska mohl rovněž proudit.

Evropská unie začala během současného českého předsednictví EU horlivě hledat další zdroje energie po lednové energetické krizi, kdy se několik států EU ocitlo bez dodávek plynu kvůli rusko-ukrajinskému sporu. "Energetická bezpečnost je záležitostí celé Evropské unie. Všechny země unie jsou do budoucna ohroženy nedostatkem dodávek nebo vůbec nedodávek," uvedl na závěrečné tiskové konferenci odcházející premiér Mirek Topolánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK