Průmyslová výroba v Německu v březnu stagnovala

08.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. května (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v březnu ve srovnání s únorem stagnovala, a poprvé za sedm měsíců tak nevykázala pokles. Výrobu podpořil růst aktivity ve stavebnictví, který vyrovnal pokles výroby zpracovatelských firem. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva hospodářství. Zpráva je tak další nadějí, že pokles německé ekonomiky dosáhl svého dna a ekonomika by mohla začít pozvolna oživovat.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles výroby o 1,5 procenta. Ani lepší údaje za březen však příliš nezmírnily prudký pokles za první čtvrtletí. Za leden až březen výroba ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesla o 12 procent, což byl nejvyšší pokles od znovusjednocení Německa v roce 1990.

"Je to malé překvapení," komentoval březnový údaj analytik HSBC Trinkaus Rainer Sartoris. "Naznačuje to, že ekonomika se mírně stabilizuje. Příští čtvrtletí nebudou vypadat tak špatně jako začátek roku," dodal.

Produkce zpracovatelského sektoru, která má hlavní podíl na celém indexu, se v březnu snížila o 0,4 procenta. Výroba kapitálového zboží se však zvýšila o 2,5 procenta. Produkce ve stavebním sektoru stoupla o 7,6 procenta a v energetice o 0,1 procenta.

Ministerstvo hospodářství odhaduje, že v prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 3,5 procenta, což je nejhorší pokles od znovusjednocení země. Německo je od roku 2003 největším světovým vývozcem zboží a za celý rok očekává kvůli slabému vývozu pokles HDP o šest procent. To bude nejhorší výkon od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK