Buffettova Berkshire měla první ztrátu od roku 2001

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Investiční skupina Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vykázala první čtvrtletní ztrátu od roku 2001. Způsobily ji odpisy investic do ropného koncernu ConocoPhillips, klesající ekonomika a ztráty z obchodování s deriváty. Podnik uvedl, že ztráta za první čtvrtletí dosáhla 1,53 miliardy dolarů proti zisku 940 milionů před rokem.

Bez odpisů investic dosáhl provozní zisk Berkshire 1,71 miliardy dolarů. Meziročně sice klesl z 1,93 miliardy, ale byl v souladu s tím, co Buffett před týdnem odhadl na řádné valné hromadě akcionářů Berkshire. Tržby podniku klesly o 9,5 procenta na 22,78 miliardy dolarů.

Buffett k výsledku uvedl, že mnohé z téměř 80 podniků, které Berkshire vlastní, postihla hospodářská recese a klesající spotřebitelské výdaje. Podnik vykázal naposledy ztrátu ve třetím čtvrtletí 2001. Tehdy ji způsobilo odškodnění pojištěnců po teroristických útocích z 11. září.

Ve výsledku jsou zahrnuty odpisy dvou miliard dolarů z hodnoty investic. Na ConocoPhillips se z toho vztahuje 1,9 miliardy kvůli špatně načasované investici a propadu cen ropy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK