AT&T koupí od Verizonu aktiva za 2,35 miliardy dolarů

10.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Americká telekomunikační firma AT&T odkoupí od mobilního operátora Verizon Wireles aktiva za 2,35 miliardy dolarů. Verizon musel své aktivity v několika regionech prodat proto, že mu to nařídili regulátoři po převzetí společnosti Alltel Corp. Pod AT&T tak přejde 1,5 milionu zákazníků v 18 státech USA.

Jde zejména o území, kde poskytoval služby Alltel a které pokrývají i služby Verizonu. Některá z území obsluhoval Rural Cellular, který přešel pod Verizon v minulém roce. Vítězství AT&T, který je největším telekomem ve Spojených státech, v aukci se očekávalo.

Podnik převezme licence na využití telekomunikačního pásma a věže, které přenášejí signál. Protože telefony AT&T nejsou kompatibilní s telefony Verizonu a Alltelu, bude si muset 1,5 milionu lidí pořídit mobily, které v síti AT&T fungují.

AT&T předpokládá, že převod uskuteční v posledním čtvrtletí letošního roku. Poté bude trvat nejméně rok, než území pokryje vlastní technologií. Bude ho to stát kolem 400 milionů dolarů.

Společnost AT&T ještě oznámila, že vedle uvedené transakce prodá za 240 milionů dolarů Verizonu pět oblastí, které pokrývala svými službami Centennial Communications. AT&T oznámila akvizici Centennial Communications loni v listopadu, ale ještě čeká na souhlas regulátorů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK