Kellnerova Česká pojišťovna stáhla žádost o licenci

11.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Česká pojišťovna, kterou spoluvlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, stáhla žádost o licenci na zdravotní pojišťovnu. Důvodem je finanční situace České republiky, která se odráží i ve zdravotnictví. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

"Veškeré aktivity spojené se zdravotní pojišťovnou jsme zastavili. Na našem rozhodnutí se odráží ekonomická situace v České republice," řekl HN mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. "Česká pojišťovna svoji žádost o provozování zdravotní pojišťovny stáhla," uvedl také náměstek ministryně zdravotnictví Pavel Hroboň.

HN připomínají, že od plánů na přípravu zdravotní pojišťovny upustila i skupina Appian, která stejně jako Česká pojišťovna zažádala o licenci loni v létě. Tehdy byla totiž ještě šance, že projdou zdravotnické reformy. Zdravotnictví bylo navíc díky přebytku 20 miliard korun ve velmi dobré kondici. Ministerstvo chce ale nyní v protikrizovém balíčku ušetřit na platbách pojišťovnám stovky milionů korun, uvádí HN.

Své snahy přehodnotil i podnikatel Tomáš Chrenek, který kvůli obavám z finančních problémů raději sloučil pojišťovnu Agel s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou (HZP). Plány rozjet pojišťovnu zatím podle HN nevzdal jen miliardář a spolumajitel TV Prima Ivan Zach, který ovládá přes firmu GES Medical Care Zdravotní pojišťovnu Média. Licenci dostal Zach v únoru a do roka musí sehnat 50.000 pojištěnců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK