Propad výroby na Slovensku v březnu zpomalil na 18 pct

11.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. května (ČTK) - Pokles průmyslové výroby na Slovensku v březnu zpomalil, když se produkce meziročně snížila o 18 procent po únorovém propadu o revidovaných 25,6 procenta. Automobilový průmysl sice v březnu pokračoval v poklesu, výroba elektroniky ale vykázala výrazný nárůst. Informoval o tom statistický úřad. Za celé první čtvrtletí průmyslová výroba meziročně klesla o 22,9 procenta.

Slabé výsledky průmyslu měly negativní dopad na zaměstnanost i mzdy v odvětví. Platy sice v březnu meziročně stouply o dvě procenta, po zohlednění inflace ale podruhé za sebou zaostaly za loňským rokem. Zrychlil rovněž pokles zaměstnanosti, která se v březnu meziročně snížila o 13,3 procenta. V průmyslu tak pracovala 520.183 lidí.

Výroba dopravních prostředků, která patří k hlavním tahounům slovenské ekonomiky, se v březnu propadla o 30,3 procenta. Její pokles nicméně zpomalil z únorových 44 procent. Výroba počítačových, elektronických a optický produktů, která patří rovněž k významným odvětvím slovenské ekonomiky, vyskočila o 50,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK