E15: MF připravilo novelu pro odstranění daňové diskriminace

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Ministerstvo financí připravilo novelu, která má odstranit daňovou diskriminaci lidí a firem bez trvalého bydliště či sídla v Česku. Nová úprava má zrovnoprávnit občany a firmy z ostatních zemí Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru (EHP). Cílem novely je zastavit řízení, které proti Praze vede Evropská komise, a také zabránit žalobě na Česko u Evropského soudního dvora. Píše o tom deník E15, kterému to potvrdil náměstek ministra financí Peter Chrenko.

Chrenko podle deníku očekává, že poslanci novelu projednají v rámci návrhu na urychlené odpisy, který je již v Poslanecké sněmovně. Jeho schválení podporují všechny strany, jež se shodly na vytvoření přechodné vlády Jana Fischera.

Daňoví rezidenti států EU a EHP budou moci v případě schválení navržené novely uplatnit výdaje stejně jako daňoví poplatníci s trvalým bydlištěm či sídlem v Česku. Již zaplacenou srážkovou daň si pak budou moci započíst oproti jiným daňovým povinnostem, které vyplývají z jejich příjmů v Česku. Novela má vstoupit v platnost k 1. lednu 2010, čeští nerezidenti však získají nárok na zpětné uplatnění nákladů v roce 2009.

Evropská komise podle E15 již dříve vytkla Česku, že znevýhodňuje nerezidenty, kteří zatím při výpočtu daně z příjmu nemají nárok na uplatnění výdajů. Na rozdíl od rezidentů si tedy musejí daň počítat z takzvaného hrubého základu. Brusel především zdůrazňuje, že dosavadní česká praxe je v rozporu se svobodou poskytování služeb a volným pohybem kapitálu.

Diskriminace se týká i Čechů, kteří mají trvalé bydliště či sídlo v zahraničí. Podle komise souvisí především s tím, jak Česko zdaňuje příjmy z nezávislé činnosti, licenčních poplatků, příjmů z užívání movité věci a také příjmů z poskytování poradenských a zprostředkovatelských služeb.

Řízení proti Česku pro porušení smluvních závazků zahájila Evropská komise v únoru. V té době také varovala, že může celou záležitost předložit Evropskému soudu v Lucemburku. Úřad, v jehož čele vystřídal Miroslava Kalouska Eduard Janota, však nyní očekává, že řízení bude v nejbližší době zastaveno. Chrenko to zdůvodňuje tím, že Praha nyní hodlá odstranit veškeré nejasnosti, aby zcela pominuly důvody pro jakoukoli neslučitelnost s evropským právem, napsal deník E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK