KDU-ČSL je proti údajnému vyvlastňování pozemků pod letišti

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Lidovci zásadně odmítají úpravu novely zákona o civilním letectví, kterou navrhl poslanec KSČM Pavel Hojda. Novinářům to po dnešním jednání předsednictva strany řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Hojdův návrh řeší situaci, kdy například letištní budova nebo dráha stojí na cizím pozemku a majiteli letiště se nepodaří dohodnout se s vlastníkem pozemku. V takovém případě podle Hojdy může stavební úřad zřídit věcné břemeno a odškodnit vlastníka podle zákona o vyvlastnění.

Čunek ale zastává názor, že návrh zákona zavádí možnost v podstatě vyvlastnit pozemek. "Jinými slovy jde o vyvlastnění pozemku, vlastník by sice zůstal vlastníkem, dostal by náhradu za věcné břemeno, ale nemohl by s tím nakládat," řekl Čunek.

Také sněmovní hospodářský výbor navrhuje, že pokud se majitel letiště nedohodne s majitelem pozemku, může stavební úřad nařídit vznik věcného břemena. Za toto věcné břemeno by pak vlastník pozemku dostal náhradu podle zákona o odškodnění. Současně skupina poslanců ODS předložila pozměňovací návrh, který tento problém rovněž řeší zřízením věcného břemene. Jejich návrh podle Hojdy navíc stanovuje ochranná pásma kolem letišť, která dříve platila, ale zrušila je novela stavebního zákona.

Hojda ČTK řekl, že jeho návrh vypracovalo ministerstvo dopravy a on si jej osvojil. Jde prý o kompromis mezi zájmy provozovatelů letišť a majitelů pozemků. "Nemáme zájem, aby byli poškozeni vlastníci pozemků, ale také nemáme zájem, aby byla likvidována letiště, která jsou dlouhodobě v provozu," zdůraznil.

Novelu zákona o civilním letectví by měli poslanci schvalovat ještě tento týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK