ČMZRB chystá úvěrový fond pro města a obce

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vytvoří s Municipální finanční společností (MUFIS) společný úvěrový fond, který bude poskytovat peněžní prostředky pro města, obce, mikroregiony a další subjekty veřejné správy. ČTK o tom dnes informoval vrchní ředitel úseku strategie ČMZRB Lubomír Rajdl s tím, ze fond vznikne a začne poskytovat peníze od čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Finance budou poskytovány primárně na vodovody, kanalizace a čistírny odpadních vod včetně úprav přilehlých komunikací a veřejných prostranství. "Celkem bude v průběhu let 2009 až 2014 k dispozici 670 milionů Kč. Vzhledem k postupné tvorbě zdrojů v úvěrovém fondu bude jeho kapacita pro rok 2009 omezená. Proto připravujeme ještě pro letošní rok zahájení dalšího programu zaměřeného na financování vodohospodářské i ostatní infrastruktury obcí, jehož zdroje budou vyšší," řekl Rajdl.

Iniciativu MUFIS vítá i Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR). "V době snížených finančních zdrojů může tato aktivita napomoci obcím zejména při plnění povinností v oblasti vodohospodářských projektů," uvedl předseda svazu Oldřich Vlasák.

Municipální finanční společnost zajišťuje úvěrovou pomoc obcím v ČR na základě Programové dohody mezi vládami ČR a USA, která byla podepsána v květnu 1994 v rámci amerického rozvojového programu (Housing Guaranty Program - HGP).

Zdroje financování tohoto programu si vypůjčuje MUFIS od soukromých věřitelů v USA. Zakladatelem a původně i jediným akcionářem MUFIS byla ČMZRB, která v současné době vlastní 49 procent akcií. Ministerstvo financí má také 49procentní podíl. Dvě procenta v MUFIS drží Svaz měst a obcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK