Veterináři zjistili nemoc BSE u krávy z chovu na Opavsku

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava/Oldřišov (Opavsko) 12. května (ČTK) - Nemoc BSE zjistili veterináři u krávy z chovu v Oldřišově na Opavsku. Dojnice pocházela z malého hospodářství, kvůli nemoci v něm bude utraceno v nejbližších dnech dalších 13 zvířat. ČTK to dnes řekl ředitel moravskoslezské veterinární správy Jaromír Polášek. V Česku je to letos už druhý případ výskytu BSE. V březnu ji veterináři prokázali u krávy na Semilsku.

"Soukromé hospodářství jsem s inspektory osobně navštívil. Čekáme jen, až budou vydána mimořádná veterinární opatření. Pak utratíme devět krav, které jsou přímo u chovatele. Vypátrali jsme i čtyři přímé potomky nakažené dojnice, které jsou mimo hospodářství," upřesnil Polášek.

Nemoc BSE se u dojnice staré 59 měsíců zjistila při porážce na jatkách v Holešově na Kroměřížsku začátkem května. Výskyt potvrdili nejprve olomoučtí veterináři, poté i Národní referenční laboratoř v Jihlavě. "Upozorňovali jsme na to, že se BSE může sporadicky vyskytnout. Takovéto případy bohužel do budoucna vyloučit nelze," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK