Koruna mírně zpevnila vůči euru i dolaru

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Česká měna dnes mírně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 zpevnila na 26,76 Kč/EUR a 19,62 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky se v obchodování regionálních měn promítlo uklidnění na akciových trzích. "Pohyb všech měn ve střední Evropě byl opět velmi podobný. Odpoledne se obešlo bez výrazných výkyvů kurzů. Domácí data sice nenadchla, ale na kurzu koruny se nepodepsala," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Míra nezaměstnanosti v dubnu podle dnes zveřejněných údajů stoupla na dvouleté maximum 7,9 procenta proti 7,7 procenta v březnu. Inflace naopak klesla na 1,8 procenta z březnových 2,3 procenta, což je nejnižší meziroční růst cen od února 2007. Nejdůležitější zprávou z domova by podle Vlka měl být až páteční předběžný odhad HDP za první čtvrtletí.

Dolar během dne oslabil až nad 1,3700 za euro, kolem 17:00 pak zpevnil na 1,3645 USD/EUR. Bilance amerického zahraničního obchodu podle Vlka skončila v menším deficitu, než se čekalo, a vyvolala negativní reakci dolaru. V současnosti americké měně naopak pomáhá vývoj akcií v zámoří, neboť ty se vydaly směrem dolů, naznačil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK