Rozpočet USA poprvé od roku 1983 v dubnu s deficitem

12.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. května (ČTK) - Federální rozpočet Spojených států skončil v dubnu s deficitem 20,91 miliardy dolarů (411 miliard Kč). Jde o první dubnový schodek od roku 1983. Od začátku rozpočtového roku dosáhl deficit již rekordních 802,3 miliardy dolarů. Uvedlo to dnes americké ministerstvo financí. Nynější rozpočtový rok USA začal loni 1. října.

Dubnový deficitní vývoj tak byl v kontrastu s dubnem minulého roku. Tehdy administrativa předchozího prezidenta George Bushe ohlásila rozpočet s přebytkem 159,3 miliardy dolarů.

Nynější deficit způsobila vážná hospodářská recese, která připravila stát o příjmy. Ty přitom bývají za duben z celého roku nejvyšší.

Schodek přes 800 miliard dolarů od začátku finančního roku naznačuje, že celý rok uzavře administrativa nynějšího prezidenta Baracka Obamy s rekordním deficitem přes bilion dolarů. Stane se tak poprvé v historii Spojených států.

V pondělí zvýšil Bílý dům odhad celoročního deficitu na 1,84 bilionu dolarů. Ještě před dvěma měsíci ho odhadoval na 1,75 bilionu, připomněla agentura AP.

Analytici odhadli dubnový schodek téměř přesně. V průměru očekávali deficit kolem 20 miliard, dodává Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK