MMF: Výrazný pokles evropské ekonomiky skončí v 2. pololetí 2010

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Výrazný pokles evropské ekonomiky by mohl skončit ve druhé polovině roku 2010, následovat by mělo postupné zotavení. Ve svém jarním regionálním výhledu to uvádí Mezinárodní měnový fond. Pro zotavení ovšem podle něj budou podstatná další politická opatření, obzvláště ve finančním sektoru.

Zatímco vyspělé ekonomiky Evropy letos v souhrnu klesnou o čtyři procenta, nově vznikající tržní ekonomiky, mezi které patří například Chorvatsko, Srbsko nebo Rusko, letos v souhrnu klesnou o 4,9 procenta. Oživění by ale naopak mělo být u těchto ekonomik rychlejší než u těch vyspělých.

V roce 2010 by vyspělé evropské ekonomiky měly stále klesat, a to o 0,4 procenta. Nově vznikající tržní ekonomiky ovšem příští rok již porostou 0,7procentním tempem, odhaduje MMF

Mezi opatření vedoucí k oživení řadí MMF zlepšování dostupnosti úvěrů, důvěryhodné zaúčtování ztrát ve finančním systému nebo rekapitalizaci životaschopných institucí soukromým sektorem i s možnou veřejnou podporou.

Rozpočtová politika musí podle fondu nadále podporovat poptávku a zároveň zkombinovat balíčky na podporu ekonomiky se závazkem, že do budoucna dojde ke konsolidaci veřejných financí. "Každé krátkodobé fiskální opatření se bude muset přijímat ve věrohodném střednědobém fiskálním rámci s očekáváním fiskální korekce při ústupu krize," uvedl MMF.

V této souvislosti je podle MMF velmi významné, aby Evropa zvýšila úsilí o nápravu bankovního sektoru a zlepšila koordinaci vládních protikrizových opatření. "Evropa je hospodářsky nejvíce integrovanou tržní ekonomikou na světě, přesto se však opatření k řešení krize podnikají na státní úrovni," upozornil ředitel Evropského oddělení MMF Marek Belka.

Česká ekonomika v letošním roce podle MMF zaznamená hluboký propad a hrubý domácí produkt se sníží o 3,5 procenta. Příští rok pak se ekonomika podle MMF dočká růstu jen kolem 0,1 procenta.

Fond rovněž nadále předpokládá, že ekonomika eurozóny se v letošním roce sníží o 4,2 procenta. V příštím roce by se pak tempo poklesu mělo zmírnit na 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK