Dráhy vyhlásily tendr na pronájem motorových vlaků za 400 milionů

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - České dráhy oficiálně vyhlásily několik měsíců slibované výběrové řízení na pronájem osmi nízkopodlažních motorových vlaků. Hlavním kritériem bude cena. Odhad ceny bez DPH, zveřejněný v Informačním systému o veřejných zakázkách, je téměř 400 milionů korun.

Nabídka musí splňovat několik podmínek. Dráhy poptávají dvoučlánkové nízkopodlažní jednotky, jejichž maximální stáří je deset let. Doba pronájmu bude šest let. Všechny vlaky musejí být stejné typové řady a pronajímatel musí zajistit jejich kompletní údržbu. Lhůta pro doručení nabídky je 29. červen, den poté se obálky otevřou.

Nové motorové vlaky chtějí dráhy od podzimu nasadit na rychlíky Praha - Kladno - Rakovník a Praha - Písek - České Budějovice. "Současný provoz těžké a výkonné lokomotivy se dvěma vagóny je poměrně nákladný, proto chceme tyto soupravy nahradit lehkou a energeticky úspornou motorovou jednotkou," uvedl koncem dubna ředitel odboru kolejových vozidel Rostislav Novák.

Dráhy zvolily cestu pronájmu, protože roční smlouvy o provozu rychlíků prý nedávají jistotu návratnosti investice v případě nákupu. Do tendru se zřejmě nepřihlásí přímo výrobci či jiní dopravci, protože podle odborníků nemají volných vlaků nazbyt.

Vlaky tak nejspíš nabídnou specializované leasingové společnosti, které se pronájmem zabývají. V úvahu připadají například jednotky Desiro, které vyrábí Siemens, a které již na některých regionálních tratích v česko-německém pohraničí jezdí.

Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského v současné době zároveň vrcholí přípravy na vyhlášení výběrového řízení na nákup stovky ojetých rychlíkových vagonů. Vagony by měly nabídnout vyšší komfort než současné soupravy Českých drah vyráběné v 70. a 80. letech minulého století. O tomto tendru se hovoří již několik měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK