Koruna oslabila spolu s akciemi, ztráty jsou ale malé

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Koruna ve středu společně s dalšími středoevropskými měnami oslabila. Korunu, zlotý i forint dostala pod tlak prodejní vlna na hlavních akciových trzích. V případě české měny ale nešlo o výrazný propad, závěr ji zastihl na 26,80 Kč za euro a 19,72 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna dnes pokračovala v klidnějším duchu úterního odpoledne, po zveřejnění prezentace viceguvernéra ČNB Miroslava Singera už během dne nepřišly další významné informace z domova. "Ve čtvrtek je na programu statistika maloobchodních tržeb, která by díky kalendáři měla být o něco lepší než minulý měsíc. V zásadě ale čekáme další z důkazů recese české ekonomiky, koruna by na těchto číslech posílit neměla," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Také hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora uvedl, že pro korunu budou nyní důležitější statistiky. "Čeká se na páteční data o hrubém domácím produktu za první kvartál. Interval, ve kterém se odhady pohybují, je neskutečně široký, což dává prostor k překvapení. Pokles průmyslu za první kvartál o 21 procent je pádným argumentem, proč být pesimistou," podotkl.

Dolar dnes podle Vlka kvůli zvýšení averze k rizikovým aktivům zastavil postupné oslabování z předchozích dní. Dnes zpevnil až na 1,3570 za euro, odkud se ale dostává zpět nad 1,3600. V rámci tohoto týdne se tak vrací ke stagnaci, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK