ČT musí zaplatit daňový nedoplatek 300 milionů korun

13.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká televize musí do konce příštího týdne zaplatit daňový nedoplatek ve výši 300 milionů korun. Finanční úřad došel k závěru, že nezaplatila všechny daně z koncesionářských poplatků a koncem dubna poslal do ČT platební výměr s konečnou výší nedoplatku. Televize tvrdí, že o daňový únik nejde. Informoval o tom server iHNed.cz.

Definitivní potvrzení, že ČT bude muset zaplatit 300 milionů korun, se Rada České televize podle serveru dověděla v úterý. Ve stejný den měla rozjet konkurz na nového generálního ředitele. Výběr pěti finalistů však nečekaně odložila. "Nemá to žádnou souvislost," tvrdí předseda rady Jiří Baumruk.

Změnu účtování koncesionářských poplatků, kterou finanční úřad označil za daňový únik, prosadil v roce 2004 tehdejší finanční ředitel František Lambert. V té době už televizi řídil Jiří Janeček. Televize si tím podle serveru iHNed.cz tehdy vylepšila platební bilanci. Vliv to mělo i na příjem samotného Janečka, protože část jeho platu je odvozena z toho, jak ČT hospodaří. Lambert již v televizi není, jelikož musel odejít kvůli tajenému členství v Lidových milicích, napsal server.

Mluvčí televize Ladislav Šticha odmítl případ komentovat. "Ředitel Janeček se k tomu dostatečně vyjádřil v dubnu Radě ČT," uvedl podle serveru Šticha. Janeček tehdy tvrdil, že jeho postup posvětilo ministerstvo financí. A že pokud finanční úřad nařídí uhradit nedoplatky, tak se televize odvolá.

Podle závěrů finančního úřadu by měla Česká televize utratit v daném kalendářním roce veškerý objem vybraných koncesionářských poplatků, a nikoliv využívat fond pro jejich překlenutí do dalšího roku. Vyměřený nedoplatek se podle Janečka v žádném případě nebude týkat koncesionářů, protože pokud má pravdu finanční úřad, byla by daň zaplacena stejně v minulých letech.

Finanční úřad pro Prahu 2 dokončil kontrolu hospodaření České televize s koncesionářskými poplatky letos v polovině dubna. Česká televize se s úřadem soudí a kontrolu považuje za nezákonnou. Již dříve informovala některá média o tom, že ČT bude muset zaplatit daňový nedoplatek až jednu miliardu korun. Tyto informace tehdy označil generální ředitel Jiří Janeček za zavádějící a nepravdivé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK