Brusel zahájil kroky proti Bratislavě kvůli tendru na výběr mýta

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise zahájila právní kroky vůči Slovensku kvůli výběrovému řízení na zajištění elektronického výběru mýta. Brusel zaslal do Bratislavy žádost o poskytnutí informací. Obává se totiž, zda v souvislosti s vyřazením tří účastníků z řízení nebyly porušeny pravidla rovného zacházení.

"Na základě informací, které má komise k dispozici, je možné, že slovenské úřady porušily zásadu rovného zacházení a nediskriminace," uvedla komise v prohlášení. EK v 27členné unii dohlíží na dodržování rovných pravidel a volné hospodářské soutěže.

Zatím jde nicméně jen o první krok z procedury, která by mohla Slovensko dovést před evropskou justici a následně případně skončit až uvalením pokuty.

Podnět k šetření dalo Bruselu podle dřívějších informací slovenského tisku italsko-rakouské konsorcium Slovakpass, které nabídlo v soutěži nejnižší cenu. Tvrdilo, že slovenské úřady nepostupovaly proti očekávanému vítězi stejně tvrdě jako vůči vyloučeným uchazečům.

Úřady z tendru vyloučily tři uchazeče s nejnižší nabídkou, v soutěži tak zůstalo jen konsorcium Santoll-Ibertax s nabízenou cenou asi 25 miliard Sk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK