Oděvní podnik ukončil propouštění dělníků, naopak přijal nové

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 14. května (ČTK) - Prostějovský Oděvní podnik (OP) ukončil propouštění dělníků. Díky novým zakázkám naopak v uplynulých dnech postupně přijal čtyři desítky šiček a krejčích. Největší tuzemský výrobce konfekce ale bude pokračovat v redukci počtu technicko-hospodářských pracovníků. Kvůli úsporným opatřením by jich mohl postupně propustit až 100, řekl dnes novinářům předseda představenstva OP Milivoj Žák.

Prostějovská firma zaměstnávala ještě na začátku loňského roku více než 3000 lidí. Nyní má necelých 2000 zaměstnanců. Firmu museli postupně opustit pracovníci poboček v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově.

"Na propouštění kvalifikovaných dělníků jsme vyhlásili v březnu moratorium. Snižování v těchto profesích jsme museli zastavit, protože by nám chyběli pro nové zakázky. Naopak bylo potřeba poptávat nové šičky a krejčí. V posledních dnech jsme jich přijali 40," uvedl Žák. Doplnil, že tento počet nemusí být konečný. Další pracovníky OP bude potřebovat, pokud dostane další zakázky.

Vedení společnosti nyní pracuje podle Žáka na analýze činností všech útvarů firmy s cílem najít další úsporná opatření včetně redukce počtu technicko-hospodářských pracovníků. "Předpokládáme, že propouštění by se mohlo dotknout do sta lidí. Odcházet budou postupně na základě výsledků analýzy, která by měla být hotová na konci června," řekl Žák.

Prostějovský OP loni utržil podle předběžných odhadů vedení firmy asi 2,5 miliardy korun. Stejných tržeb dosáhl i v roce 2007. "Očekávali jsme, že v loňském roce utržíme víc, asi tři miliardy korun. Situace se pokazila až koncem roku, kdy nás zasáhla odbytová krize," uvedl předseda představenstva.

Tržby podniku, jehož produkce míří z 80 procent na export, dále negativně ovlivňují kurzové výkyvy a levná pracovní síla v Asii. Své zákazníky OP má zejména v západní Evropě, výrobky dodává například do Velké Británie, Německa, Francie a skandinávských zemí.

OP se zabývá především výrobou pánské a dámské konfekce, kterou produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. Do jejího výrobního portfolia patří obleky, kostýmy, saka, sukně, kalhoty a oblečení pro volný čas. Podnik se nyní ještě více zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních obleků a kostýmů šitých na míru podle přání zákazníka. Loni OP ušil asi 110.000 kusů takzvaných měřenek, letos by to mělo být 150.000 kusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK