Podle asociace může v ČR zkrachovat kvůli krizi pětina restaurací

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 14. května (ČTK) - Až pětina českých restaurací může podle Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHC) kvůli krizi zkrachovat. Na libereckém fóru podnikatelů v cestovním ruchu to dnes řekl generální sekretář asociace Václav Stárek. Podle průzkumu asociace očekávají tři čtvrtiny restaurací kvůli krizi pokles tržeb, 65 procent podnikatelů se obává, že skončí ve ztrátě.

O práci může podle Stárka přijít asi čtvrtina zaměstnanců z oboru, což je podle odhadů asi 15.000 lidí.

Už v prvním čtvrtletí zaznamenaly podle Stárka české hotely úbytek klientů. "Ve srovnání s loňským rokem jich bylo o 25 až 30 procent méně," řekl Stárek. Podle rezervací odhadují ubytovatelé, že kritickým měsícem bude červen. Cestou z krize není ale podle Stárka snižovat ceny, ty dnes patří k nejnižším v rámci Evropské unie. "Konkurovat je třeba lepší kvalitou služeb," dodal.

Asociace hotelů a restaurací sdružuje ubytovací a gastronomická zařízení, která disponují dohromady 39.000 pokoji a přes 50.000 místy v restauracích. Jejich celkový obrat se pohybuje kolem 20 miliard korun. V současné době usiluje asociace mimo jiné o snížení sazby DPH pro restaurační služby z 19 na devět procent, které by podle odhadů mohlo zachránit 9100 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK