Akcie na pražské burze opět propadly

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes opět oslabily, ztráty postihly většinu titulů. Hlavní index PX se sesunul zpět pod 900bodovou hranici a uzavřel proti středě slabší o 1,95 procenta na 884,9 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Zatímco na přelomu týdne index PX téměř překonal tisícibodovou hranici, obrat v investorském sentimentu jej dnes po sedmi dnech poslal se ztrátou 1,95 pod hranici 900 bodů. Během dopoledne přitom pražský index vykazoval mírné zisky," komentoval dnešní dění na burze Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Podobně jako ve středu pokračovaly ve strmém pádu akcie developera ECM následované mediální CME. ECM dnes přišel o 15 procent na 293 korun a CME o devět procent na 337,30 Kč.

Akcie Erste Bank, které se dnes naposledy obchodovaly s nárokem na dividendu, oslabily bezmála o pět procent na 458,30 korun. O 2,75 procenta slabší jsou po hospodářských výsledcích za první čtvrtletí i akcie Unipetrolu, které dnešní obchodování zakončily na 124 korunách. Akcie druhého bankovního titulu na trhu - Komerční banky - oslabily o necelé procento na 2568 Kč.

Naopak v zisku se stále vedle akcií AAA Auto drží cenné papíry operátora Telefónica O2, dnes přidaly 0,83 procenta na 427,30 Kč. Nepatrně silnější o 0,2 procenta na 190 Kč jsou i akcie developera Orco.

Evropské akciové trhy podle Adamkoviče zaznamenaly nejednoznačný vývoj. "Dařilo se titulům ze stavebnického a zbrojního sektoru, naopak klesaly akcie ropného sektoru. Potíže belgické KBC, které po čtvrtletní ztrátě přispěchala na pomoc belgická vláda garancemi za více než 20 miliard eur, neměly vliv na další evropské banky, když se dařilo zejména velkým britským institucím," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK