MF nepředloží novelu o daních z příjmu, chce privatizaci letiště

14.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Ministerstvo financí nebude překládat připravenou novelu o daních z příjmu ani nebude pokračovat v další fázi penzijní reformy a penzijního spoření. Naopak chce pokračovat v přípravě privatizace Letiště Praha a v projektu likvidace ekologických škod. V televizi Nova to dnes řekl ministr financí Eduard Janota.

Jde o reakci na 27 bodů předložených sociální demokracií. Jejich splněním ČSSD podmiňuje svou podporu vládě Jana Fischera.

Šest z předložených 27 bodů se týká právě ministerstva financí. K přípravě privatizace letiště a zakázce na likvidaci ekologických škod Janota televizi řekl, že by nebylo rozumné tyto procesy zastavit. "O finálních řešení těchto věcí nebude rozhodovat tato vláda," dodal ministr.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek k tomu řekl, že strana splnění těchto požadavků bude požadovat. "Pokud tak neučiní ministerstvo financí svým exekutivním rozhodnutím, tak to budeme prosazovat v Poslanecké sněmovně. O to to bude horší," řekl Nově Paroubek.

O prodeji letiště jedinému zájemci rozhodla bývalá vláda Mirka Topolánka loni v červnu. ČSSD se jej snaží zablokovat v parlamentu zvláštním zákonem. Ten poslanci schválili zatím v prvním čtení.

Státní tendr na odstranění ekologických škod, který může dosáhnout až hodnoty 115 miliard korun, vypsala vláda letos. Na konci dubna vybrala do druhého kola z šesti přihlášených firem tři. Vyřazení uchazeči se odvolali.

Vládní novela zákona o daních z příjmů zrychluje odpisy firemního majetku, například aut nebo strojů a zařízení. Prosazení důchodové reformy bylo prioritou bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

Parlamentem zatím prošla jen zákonná úprava první etapy se změnou parametrů, která mimo jiné umožní prodlužovat dobu odchodu do důchodu až na 65 let u mužů a žen bez dětí nebo s jedním dítětem. V polovině dubna bývalá vláda přijala návrh zákona o penzijním spoření.

Premiér Fischer již dříve uvedl, že by body ČSSD nenazval omezujícími podmínkami, vidí je spíše jako doporučení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK