Sněmovna schválila novelu umožňující vyplatit skláře BCT

15.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Skláři ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) zřejmě budou moci zpětně dostat část svých měsíčních platů. Umožnit to má novela insolvenčního zákona, kterou dnes schválila sněmovna téměř jednomyslně, pro bylo 124 ze 126 přítomných poslanců. Normu nyní dostane k projednání Senát, schvalovat by ji mohl už koncem května.

Novelu navrhla bývalá koaliční vláda, podle ní má uchránit pracovní místa podniků v potížích, nelikvidovat tyto firmy a lépe ochránit zaměstnance před insolvencí zaměstnavatele. Novela má také zlepšit možnosti oddlužení, čili splácení dluhu ve splátkách, které se bude vztahovat i na občany. Soud by mohl například v případě nepředvídatelných těžkostí dlužníka upravit režim splátek.

Sněmovna z vládní předlohy vyřadila pouze pasáž o úvěrovém financování firem v insolvenci, která by sice mohla pomoci desítce současných podniků v nouzi, ale zkomplikovala by dostupnost nových úvěrů a prodražila by je. Poslanci naopak odmítli návrh části ČSSD, aby nemělo být možné vyhlásit konkurz na rolníky a zemědělské firmy v období od 1. dubna do 30. září, tedy během vegetačního období.

"Na schválení novely čekáme jako na smilování, vždyť řada sklářů z BCT zůstala i půl roku bez jakýchkoli příjmů," řekl dnes ČTK předseda sklářského odborového svazu Vladimír Kubinec. Odboráři sice rozdělili svým členům kolem pěti milionů korun jako finanční výpomoc, to ale zdaleka nestačilo. Stát proto poskytl odborům pro skláře 30 milionů korun jako mimořádnou dotaci. Někteří už peníze dostali, dalším je odbory odešlou příští měsíc. "Peníze jsou připravené, původně to mělo být 3000 korun na měsíc, maximálně 9000 korun, příspěvek ale chceme zvýšit na 3500 korun, jen čekáme na schválení ministerstva financí," dodal Kubinec.

Odbory čekají hlavně na schválení novely zákona o ochraně zaměstnanců v platební neschopnosti zaměstnavatele, která mimo jiné umožní zpětně vyplatit mzdy sklářům zkrachovalé skupiny. "Hlavně ale vyřeší nedostatek zákona, který nyní neumožňuje, aby za podnik v insolvenci vyplácel zaměstnance stát," poznamenal Kubinec.

Pokud podnik nebude mít prostředky, jako se tomu stalo třeba v případě skláren v Poděbradech, ve Světlé nad Sázavou nebo v Crystalexu, umožní novela, aby stát vyplatil zaměstnancům náhrady mezd v měsíci zahájení insolvenčního řízení a ještě ve třech následujících. Peníze pak bude vymáhat po firmě v insolvenčním řízení.

S novelou samotného insolvenčního zákona, který řeší od loňského roku úpadek firem, ale odboráři spokojeni nejsou. "Zákon výrazně posílil práva věřitelů se zástavami na úkor zaměstnanců a ostatních věřitelů," řekl Kubinec. Tuto nespravedlnost novela neodstranila a podle Kubince je třeba v budoucnu celý zákon přepracovat. Věřitelé, kteří mají v zástavě majetek, jsou nyní uspokojováni přednostně, a může se tak stát, že na zaměstnance žádné peníze nezbudou a zkrátka přijdou i další věřitelé.

To je případ právě skupiny BCT, která byla ještě loni největším výrobcem užitkového skla v zemi a zaměstnávala na 5000 lidí. Od 22. září je ale celá skupina v insolvenčním řízení, kvůli nedostatku provozního kapitálu. Mateřská BCT i její čtyři sklárny jsou už v konkurzu, jediné Sklárny Kavalier v Sázavě stále vyrábějí. Prakticky celý výnos z prodeje majetku v hodnotě několika miliard korun spolkne konsorcium bank, které jsou hlavním věřitelem. BCT jim dluží zhruba 2,74 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK