ČEZ možná na čtyři měsíce vypne elektrárnu Dětmarovice

16.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Energetická společnost ČEZ možná příští týden vypne na čtyři měsíce černouhelnou elektrárnu Dětmarovice. Důvodem jsou kromě klesající spotřeby elektřiny také rekordně nízké ceny proudu na burze. Píše o tom Mladá fronta Dnes. ČEZ by měl podle deníku vypnutím Dětmarovic ušetřit celkem 100 milionů korun.

"Je to pravděpodobné, nemůžeme to vyloučit," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Cena elektřiny je podle něj nyní tak levná, že je výhodnější nakoupit ji na burze než udržovat v chodu některé dražší elektrárny.

Na nízký výkon může být stažena podle MfD i výroba v hnědouhelných elektrárnách Chvaletice a Mělník. V jejich případě to ČEZ zdůvodňuje tím, že jde o letní údržbu. Ta však podle deníku většinou probíhá až o prázdninách.

ČEZ sám tvrdí, že ještě běží vyjednávání s ostravskými doly OKD, které dodávají do Dětmarovic uhlí. OKD potvrdily, že jim elektrárenská firma už svůj záměr potvrdila. "Novou situaci nyní analyzujeme a budeme hledat řešení," uvedl podle MfD mluvčí OKD Vladislav Sobol.

ČEZ podle informací deníku po dolech požadoval, aby stáhly své ceny až o čtvrtinu s tím, že by provoz elektrárny nebyl zastaven. To OKD odmítly s tím, že by musely zlevnit také ostatním odběratelům. Odstávka Dětmarovic by mohla OKD způsobit problémy. Ceny energetického uhlí pro elektrárny meziročně vzrostly o 17 procent a provoz elektráren dosud nebyl příliš omezený. Doly naopak čelí špatné situaci v případě koksu a koksovatelného uhlí, jehož cena se meziročně popadla o třetinu. Z OKD je do Dětmarovic dodáváno 800.000 tun uhlí ročně.

Zaměstnanci elektrárny v případě odstávky budou normálně chodit do práce. Firma zvažovala, že by pracovníky elektrárny nechala doma a vyplácela jim 60 procent mzdy, ale to se nelíbilo odborářům, napsala Mladá fronta Dnes.

Elektrárna Dětmarovice je jedinou černouhelnou elektrárnou společnosti ČEZ. S výkonem 800 MW je i největší klasickou elektrárnou na Moravě. Majoritním dodavatelem černého uhlí pro elektrárnu je společnost OKD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK