Burza mírně ztratila, propadly hlavně akcie NWR

18.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Pražská burza si v pondělí připsala mírné ztráty, když největší propad zaznamenaly akcie NWR. Nedařilo se ani cenným papírům společnosti Telefónica O2 a developerům. Naopak zisky si připsala CME a Komerční banka. Hlavní index PX ztratil 0,19 procenta na 899,5 bodu, vyplývá z údajů burzy.

Největší ztráty zaznamenaly akcie těžební společnosti NWR, které odepsaly 7,50 procenta na 99,90 koruny. Majitelka černouhelné firmy OKD se podle dnes zveřejněných výsledků hospodaření propadla v prvním čtvrtletí do ztráty 2,14 milionu eur (téměř 58 milionů korun).

"Na společnost těžce dolehla recese, která omezila poptávku zejména po koksu ze strany oceláren. Meziročně se snížily i ceny uhlí a koksu, a není tedy divu, že NWR po loňském zisku 118 milionů eur vykázala ztrátu dva miliony eur a propad tržeb o výrazných 48 procent," dodal Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Akcie NWR v reakci na tyto zprávy ztrácely během dne až 20 procent.

Další negativní informací pro akcionáře bylo podle Adamkoviče rozhodnutí energetické společnosti ČEZ odstavit na více než tři měsíce černouhelnou elektrárnu Dětmarovice, pro kterou je právě NWR hlavním dodavatelem.

Z ostatních titulů zaznamenaly výrazný pokles akcie developera Orco, když klesly o 2,39 procenta na 193,51 koruny. Nedařilo se ani developerské společnosti ECM, která ztratila 2,35 procenta na 324,10 Kč. Cenné papíry mobilního operátora Telefónica O2 odepsaly 0,23 procenta na 425 korun. Rakouská banka Erste ztratila 0,85 procenta na 456 Kč.

Slušné zisky si naopak připsala Komerční banka, která posílila o 1,67 procenta na 2674 korun. "Bankovním titulům se dnes na celoevropském trhu dařilo nejvíce, když jejichž sektorový index posílil o tři procenta," uvedl Adamkovič.

Výrazný růst téměř o pět procent na 367 korun zaznamenaly akcie mediální společnosti CME. Cenné papíry společnosti ČEZ během dnešního obchodování získaly nepatrných 0,09 procenta na 859,90 Kč.

Pondělní obchodování na pražském trhu poznamenal podle Adamkoviče podobně jako v pátek nízký objem obchodů mírně nad miliardou korun, což odpovídá asi třetině loňského denního průměru. "Na rozdíl od většiny evropských trhů se na pražské burze neprojevila převaha kupujících, a index PX se tak po většinu dne pohyboval těsně pod hranicí 900 bodů," doplnil Adamkovič.

V systému pro nejlepší akcie SPAD byly dnes uzavřeny obchody za 1,36 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK