Aerolinky Air France-KLM oznámily půlmiliardovou ztrátu

19.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 19. května (ČTK) - Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM dnes oznámila čistou ztrátu 505 milionů eur (zhruba 13,5 miliardy korun) za 4. čtvrtletí fiskálního roku. Nejvíce aerolinky poznamenal pokles v obchodním cestování a v nákladní dopravě.

Tržby Air France-KLM klesly o 12,2 procenta na 5,01 miliardy eur. Před rokem zaznamenala společnost ztrátu 534 milionů eur.

Aerolinky nezveřejnily finanční vyhlídky na příští rok, ale uvedly, že budou pokračovat v omezování výdajů a kapacity. Generální ředitel Pierre-Henri Gourgeon řekl, že v uplynulém fiskálním roce společnost zrušila 2700 pracovních míst a počet nynějších zaměstnanců činí 107.000. Dodal, že letos chce propustit zhruba stejný počet pracovníků.

"Současný rok bude stejně náročný, přestože jsme v posledních týdnech zaznamenali známky stabilizace," uvedl Gourgeon.

Globální ekonomická krize postihla leteckou dopravu na celém světě a aerolinky snižují kapacitu, aby se s náročnými podmínkami vyrovnaly. Mnohé omezují lety nebo používají menší letadla.

Společnost Air France-KLM uvedla, že omezuje kapacitu přes léto o 4,5 procenta u osobní dopravy a o 11 procent u nákladní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK