Americké akcie ve středu oslabily

21.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily, a vzdaly se tak zisků, které měly v první části obchodování. K poklesu přispěla aktualizace výhledu ekonomiky, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed). Ta předpokládá, že letošní pokles hospodářství bude výraznější, než se domnívala.

Dow Jonesův index oslabil o 52,57 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,62 procenta na hodnotě 8422,28 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,51 procenta na 903,49 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 0,39 procenta na 1727,84 bodu.

Dolů zamířily hlavně akcie bank a dalších finančních společností, které ale od poloviny března velmi výrazně zpevnily. Podle řady analytiků je proto možné, že tyto akcie mohou silný růst korigovat a zamířit dolů. Není totiž jasné, zda hospodářská a finanční krize na jejich hospodaření nebude mít výraznější dopady.

Fed ve středu sdělil, že americká ekonomika podle jeho nové prognózy letos klesne o 1,3 až 2,0 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti se může vyšplhat až na deset procent. V dosavadním odhadu Fed uváděl, že pokles HDP bude činit 0,5 až 1,3 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti se měla pohybovat kolem 8,8 procenta.

"Zdá se, že Fed není vývojem ekonomiky tak nadšený, jako byl dříve, nebo jak my jsme tomu měli věřit. Určitě to není nic povzbudivého," poznamenal šéf investic ve společnosti Hinsdale Associates Paul Nolte.

Akcie Goldman Sachs klesly o 3,3 procenta, podobně JPMorgan si odepsal 3,5 procenta a index bankovních titulů KBW oslabil o 2,7 procenta. Vzhůru se naopak vydaly akcie McDonald's a Procter & Gamble, kterým pomohlo lepší hodnocení od analytiků.

Na devizových trzích prudce oslabil dolar, což ale souvisí hlavně s tím, že investorům se vrací chuť riskovat. Větší zájem tak bývá o měny, které přinášejí vyšší výnos. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, tak oslabil na 80,909 bodu, a dostal se tak nejníže od začátku roku. Od dubna přitom index ztratil asi sedm procent.

V závěru obchodování euro k dolaru zpevnilo o 1,1 procenta na 1,3774 USD, během dne ale vystoupilo až na 1,3830 USD. Proti japonskému jenu však euro o 0,3 procenta kleslo a dostalo se na 130,49 JPY. Dolar k jenu oslabil o 1,3 procenta na 94,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK