Co týden dal?

22.05.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Každý využívá krize po svém, americká politická elita k prosazení větší regulace kreditních karet nebo zavedení přísnějších norem emisí aut. V Česku se potvrdila menší aktivita developerů ...

Posledních 7 dní ve světě

  • MMF možná zmírní podmínky pro pomoc Lotyšku, Maďarsku a Rumunsku. Lotyško již dříve požádalo, aby jeho rozpočtový deficit mohl stoupnout až na sedm procent hrubého domácího produktu namísto pěti procent, jež stanoví podmínky záchranného úvěru MMF v hodnotě 7,5 miliardy eur. Maďarsko, kterému loni MMF a další instituce přislíbily půjčku 25,1 miliardy dolarů (zhruba 500 miliard Kč), podle místních médií požádalo o zvýšení cíle pro rozpočtový deficit na 3,9 procenta HDP z dohodnutých 2,9 procenta.
  • Ekonomika Spojených států se již téměř odrazila ode dna a přestala vyvolávat dojem, že se nachází ve volném pádu, uvedl šéf rozpočtové kanceláře Bílého domu Peter Orszag. Také německá ekonomika by podle kancléřky Angely Merkelové měla v brzké době dosáhnout svého dna.
  • Prezident Světové banky Robert Zoellick uvedl, že globální ekonomika možná obnoví růst na konci 2009. Zoellick rovněž během návštěvy polské metropole řekl, že Polsko má výhodnější pozici pro přečkání globální finanční krize než mnohé další země.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu vzrostla na 10,92 procenta, což je nejvíce za poslední tři roky. Uvedlo to tamní Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Ve srovnání s loňským dubnem se nezaměstnanost zvýšila o 3,54 procentního bodu a podíl lidí bez práce je nejvyšší od dubna 2006.
  • Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla proti předchozím třem měsícům o rekordní čtyři procenta. Meziročně se hrubý domácí produkt snížil o 15,2 procenta, což byl nejvyšší propad od roku 1955. Důvodem byl pokles vývozu a výroby firem. Analytici však doufají, že by se země mohla v příštích čtvrtletích vrátit k mírnému růstu.
  • Americký prezident Barack Obama navrhl zpřísnění norem pro spotřebu automobilů. Představil rovněž první plán na regulaci automobilových emisí ve Spojených státech. Průměrná spotřeba osobních vozů v USA by podle jeho návrhu měla do roku 2016 klesnout na pouhých 6,6 litru na 100 kilometrů, což by mělo ušetřit 1,8 miliardy barelů ropy.
  • Šéf francouzské bankovní skupiny Société Générale Frederic Oudea varoval před tím, že zisky celého bankovního sektoru včetně samotné Société Générale budou kvůli finanční krizi ještě klesat. Banka je vlastníkem české Komerční banky.
  • Ceny ropy na světových trzích pokračují v růstu a dostaly se na nové půlroční maximum. Barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se vyšplhal vysoko nad 61 dolarů a cena reaguje hlavně na úbytek zásob ropy a benzinu v USA. K růstu ale částečně přispívají i známky stabilizace ekonomiky.
  • Kongres USA schválil přísnější regulaci trhu kreditních karet. Nový zákon by měl především zabránit úvěrovým společnostem ve zvyšování úrokových sazeb a vybírání dalších poplatků, aniž předtím dostatečně upozorní klienty. Nové opatření ale podle analytiků pravděpodobně přispěje ke snížení zisků bank. Analytici už dříve uvedli, že nové opatření sníží zisky bankám, které karty vydávají. Týká se to například finančních ústavů Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase či Capital One. Dopad opatření na jejich zisky ale trh do cen jejich akcií již započítal.
  • Ratingová agentura Standard & Poor´s poprvé snížila výhled Velké Británie na negativní. Uvedla, že vládní dluh by se mohl přiblížit 100 procentům HDP a zmínila nejistotu před volbami, které jsou plánovány na polovinu roku 2010. Agentura potvrdila rating krátkodobých závazků Velké Británie na A-1+ a dlouhodobých na AAA.

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Dárek – pikniková taška!
Uzavřete si novou smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou od 200 000 Kč u Modré pyramidy a získáte jako dárek piknikovou tašku. Že už platnou smlouvu máte? Tento dárek získáte i za navýšení cílové částky minimálně o 150.000 Kč. Za sjednání smlouvy i za navýšení cílové částky on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra získáte navíc finanční odměnu 600 Kč přímo na váš účet. Nabídka platí do 7.6.2009, tak neváhejte.

 

Posledních 7 dní doma

  • Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce dubna úvěry za téměř 20,3 miliardy korun. V meziročním srovnání tak šlo o téměř pětinový pokles. Vyplývá to z údajů tuzemských stavebních spořitelen. Pokles je stejně jako u hypotečních bank způsoben hospodářskou krizí, která vede lidi mimo jiné k větší opatrnosti vůči zadlužování.
  • Tržby za služby v prvním čtvrtletí klesly meziročně o 7,8 procenta. Největší propad zaznamenaly profesní, vědecké a technické činnosti, rostly pouze tržby za činnosti v oblasti nemovitostí. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti předchozímu čtvrtletí se tržby snížily o 3,3 procenta. Po očištění o sezonní vlivy a pracovní a kalendářní dny se tržby propadly meziročně o 6,9 procenta.
  • Šesti největším tuzemským řetězcům prodejen se spotřební elektronikou loni vzrostly tržby meziročně o 1,9 miliardy korun na rekordních 28 miliard korun. Tempo růstu jejich tržeb se ale loni zpomalilo, jelikož v roce 2007 se tržby šestice elektroprodejců zvýšily o 3,8 miliardy korun.
  • Úvěrová pojišťovna Euler Hermes Čescob odhaduje, že počet insolvencí v Česku letos stoupne o čtvrtinu na 1690. Novinářům to řekl generální ředitel pojišťovny Július Kudla. Nejvíce rizikovými odvětvími v důsledku hospodářské krize jsou podle něj stavebnictví, textilní průmysl, metalurgie a automobilový průmysl, zejména jeho dodavatelé.
  • Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) je schodek státního rozpočtu tak velký, že euro nepřijme vláda, která vzejde z předčasných voleb, ale až ta další. Přestože ČSSD je obecně pro rychlé přijetí eura, její předseda Jiří Paroubek už začátkem dubna v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že v současné době je přechod na evropskou měnu druhotnou otázkou.
  • Česká republika si v letošním roce v žebříčku konkurenceschopnosti pohoršila o jedno místo a skončila na 29. místě z 57 hodnocených zemí. Česká republika je ovšem mezi postkomunistickými zeměmi na nejlepším místě. Vyplývá to z ročenky, kterou vydává International Institute for Management Development. Nejlépe hodnocené zůstávají USA, následované Hongkongem a Singapurem.
  • V prvním čtvrtletí byla v Česku zahájena výstavba 8721 bytů, což bylo meziročně o 8,9 procenta méně. Nejvíce se propadla nová výstavba v bytových domech, kde se počet zahájených staveb snížil o 30,7 procenta. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v prvním čtvrtletí klesla o víc než třetinu na 35,2 miliardy Kč. Průměrná pořizovací hodnota bytu v loňském roce vzrostla o 14,9 procenta na 2,41 milionu korun. Metr čtvereční obytné plochy zdražil v průměru o 6,5 procenta na 31.700 Kč.
  • Ratingová agentura Moody´s snižuje výhled pro český bankovní systém na negativní ze stabilního. Agentura uvedla, že negativní výhled vyjadřuje pohled na pravděpodobný budoucí vývoj fundamentálních úvěrových podmínek v sektoru v příštích 12 až 18 měsících. Moody´s dodala, že v krátkodobé až střednědobé perspektivě očekává významný nárůst pohledávek po splatnosti s tím, jak zpomalení ekonomiky vede k vzestupu nezaměstnanosti.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Sazby hypotečních úvěrů se drží pořád vysoko, nicméně některé banky v těchto týdnech nepatrně zlevnily. Můžete se sami podívat v přehledu hypoték nebo ve srovnávací kalkulačce.
  • Ve spolupráci se společností X-Trade Brokers vám přinášíme edukační seriál, ve kterém si představíme specifický druh derivátů - opce. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. V úvodním dílu - Opce - specifický druh derivátů - se autor zabývá principy opcí a jejich základní charakteristikou. Vysvětluje základní pojmy a terminologii, která je pro obchodování opcí nezbytná.
  • V době finanční krize není mnoho finančních domů, které by vyšly vstříc těm, jež potřebují financovat svůj projekt. Velké banky výrazně zpřísnily pravidla poskytování úvěrů a mnozí podnikatelé na ně nedosáhnou. Existuje v této době řešení? Jaké jsou možnosti financování rozjezdu podnikání nebo nových podnikatelských záměrů a jak správně postupovat při žádosti o úvěr?
  • Ztratili jste zaměstnání, hledáte novou práci? Pomoci vám může jednak náš specializovaný portál na pozice ve finančnictví – Jobs.finance.cz a rovněž zajímavé články, které na Finance.cz pravidelně vycházejí. Do našeho seriálu o práci budou i nadále přibývat další díly.


Fintriky

5. a 6. června si budeme vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Ten dozná několika změn, hlavně se do něj poprvé dostanou zástupci nových členů Evropské unie Rumunska a Bulharska. Připravili jsme pro vás sérii tří článků, ve kterých se postupně dozvíte o jeho úkolech a poslancích, o samotných volbách a výsledcích těch minulých i o tom, jak hlasovat.


Anketa

Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění zhruba tři pětiny českých domácností obtížně vycházejí se svými příjmy. Jak jste na tom se svými příjmy vy?


  • vyjít s aktuálním příjmem je to pro mě obtížné - 29 %
  • při hospodaření se svými příjmy nemám větší problém - 51 %
  • vyjít s penězi je pro mě snadné - 20 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU