Ekonomiku zřejmě čeká koncem roku oživení, tvrdí šéf OECD

22.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 22. května (ČTK) - Snižování ekonomické produkce ve světě zřejmě zpomaluje a hospodářské oživení by mohlo přijít na konci letošního roku. Oznámil to dnes generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría.

Ekonomické ukazatele od prodeje nemovitostí ve Spojených státech až po čínský vývoz se podle Gurríi začínají zvedat a světová ekonomika již nepokračuje ve volném pádu. Na otázku, zda se světové výrobě podaří koncem roku dosáhnout oživení odpověděl: "Řekl bych ano; oživení však neznamená, že začneme dosahovat pozitivních čísel, ale že světová ekonomika nejdříve přestane klesat."

Nadcházející prognózy pro členské země OECD budou prvními z několika revizí, u kterých se neprojeví vážný úpadek hrubého domácího produktu, poznamenal Gurría. Dodal, že Spojené státy se z recese vzpamatují dříve než Evropská unie, neboť americká vláda do oživení ekonomiky vložila větší prostředky a krize se v USA také projevila dříve než v EU.

Šéf OECD také mírnil obavy ze snižování ratingů velkých ekonomik jakými jsou například Velká Británie a Spojené státy. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve čtvrtek zhoršila výhled hodnocení závazků Británie na negativní ze stabilního a zemi v budoucnosti hrozí snížení ratingu ze současného stupně AAA.

"Zní to nevysvětlitelně, že chtějí snížit rating Anglie a mluví o snížení ratingu Spojených států," řekl Gurría. "Spojené státy, Anglie, Řecko, Španělsko a Irsko musí ratingovým agenturám vyjít vstříc, aby zjistily, co přesně agentury znervózňuje," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK