Co týden dal?

12.06.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika by v roce 2011 a 2012 podle odhadů ministerstva financí mohla růst více než 2% tempem. V roce 2012 přitom úřad očekává růst hrubého domácího produktu o 3 %. Více v pravidelném přehledu...

Posledních 7 dní ve světě

  • Deset největších amerických bank získalo souhlas tamního ministerstva financí předčasně vrátit pomoc, kterou jim poskytl stát. Banky budou celkem vracet asi 68 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu Kč). Názvy bank ministerstvo nesdělilo, předpokládá se však, že to banky oznámí samy.
  • Ruský plynárenský kolos Gazprom plánuje zvýšit dodávky zemního plynu do Spojených států a v příštích letech chce pokrýt až deset procent poptávky největší světové ekonomiky. Oznámil to zástupce ředitele firmy.
  • Prodej osobních automobilů v Číně se v květnu meziročně zvýšil o 46,8 procenta na 829.100 vozů. Oznámila to čínská asociace automobilových výrobců (CAAM). Čína by v letošním roce mohla vystřídat Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.
  • Plynovod South Stream, který povede ruský plyn do Evropy mimo problematickou ukrajinskou trasu, nemá potíže s financováním a bude v provozu na konci roku 2015. Uvedl to v Itálii generální ředitel ruského exportéra Gazprom Alexej Miller. Dodal, že projekt není rivalem plynovodu Nabucco, kterým chce Evropská unie snížit závislost na ruském dodavateli plynem z Asie.
  • Americká automobilka Chrysler a její italský konkurent Fiat dokončili vytvoření strategické aliance. Kvalitní aktiva Chrysleru se tak přesunou do nové firmy, v jejímž čele bude stát generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne. Ostatní aktivity Chrysleru budou prodány či ukončeny.
  • Globální ekonomika v letošním roce zaznamená propad až o tři procenta. Řekl to prezident Světové banky (SB) Robert Zoellick. Pokud se prognóza naplní, bude to horší výsledek, než s jakým tato instituce dosud počítala. SB dříve uváděla, že propad globální ekonomiky se bude pohybovat kolem 1,75 procenta.
  • Ruský plynárenský gigant Gazprom zastaví dodávky plynu na Ukrajinu, pokud země nebude platit své účty. Uvedl to generální ředitel Gazpromu Alexej Miller v rozhovoru pro italský list Il Sole 24 Ore. Zdůraznil rovněž, že Ukrajina má navzdory hospodářským problémům na zaplacení dodávek peníze.
  • Ceny zboží a služeb na Slovensku se v květnu meziročně zvýšily nejpomalejším tempem od září 2005. Statistický úřad oznámil, že meziroční míra inflace klesla na 2,2 procenta z dubnových 2,3 procenta.
  • Americký Senát schválil historický plán, který dává tamnímu Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA) rozsáhlé pravomoci nad výrobci cigaret a dalších tabákových výrobků. Úřad bude mít možnost rozhodovat i o tom, jak bude vypadat reklama na tabákové výrobky a případně ji omezit. Vynutit si může také důraznější varování o škodlivosti kouření, které se uvádí na krabičkách. 

 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Dvojnásobné zhodnocení!

Raiffeisen stavební spořitelna přináší výhody pro mladé. Všichni klienti narození v roce 1990 a později, kteří sjednají smlouvu o stavebním spoření v období od 1.6. do 31.12.2009, zaplatí pouze polovinu poplatku za uzavření smlouvy. Dále pak získají dvojnásobné úročení vkladů, a to až do konce roku 2010. Za sjednání takové smlouvy on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra pak ještě navíc získáte od Finance.cz odměnu až 600 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká ekonomika by v roce 2011 a 2012 podle odhadů ministerstva financí mohla růst více než dvouprocentním tempem. V roce 2012 přitom úřad očekává růst hrubého domácího produktu o tři procenta. Vyplývá to z odhadů ministerstva financí, jež jsou součástí střednědobých výdajových rámců státu do roku 2012.
  • Vláda schválila střednědobé výdajové rámce státu do roku 2012. Schodek státního rozpočtu by tak neměl příští rok přesáhnout 170 miliard korun. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Jan Fischer s tím, že vláda neakceptovala požadavek ministra dopravy na navýšení peněz do budování dopravní infrastruktury.
  • Květnové zastavení výrazných nárůstů počtu lidí bez práce z předchozích měsíců souvisí se zahájením sezonních prací, shodli se analytici. Situace na trhu práce se však podle nich výrazně nezlepšila a nezaměstnanost ještě poroste. Míra nezaměstnanosti letos v květnu ve srovnání s dubnem stagnovala na 7,9 procenta.
  • Česká národní banka odmítla informace v tisku o tom, že penzijní fondy mají vážné problémy a že jim chybí 5,9 miliardy korun. Analytici oslovení ČTK se shodli na tom, že účastníci penzijního připojištění by mohli o své peníze přijít pouze v případě krachu penzijního fondu, což je podle nich krajně nepravděpodobné. Připomněli však, že situace ve fondech se může projevit v nižších výnosech fondů v příštích letech.
  • Výkon české ekonomiky letos v 1. čtvrtletí klesl v meziročním srovnání o 3,4 procenta. Pokles hrubého domácího produktu (HDP) je tak v souladu s předběžným odhadem publikovaným letos v polovině května. Jde o největší meziroční čtvrtletní pokles ekonomiky ČR v její novodobé historii. Podle odhadů analytiků mělo dojít k poklesu o 1,4 až čtyři procenta. Ve srovnání se 4. čtvrtletím 2008 klesl HDP v letošním 1. čtvrtletí rovněž o 3,4 procenta.
  • Peníze ze stavebního spoření by mělo být v budoucnu možné použít i na financování studia. Využít by toho mohli už středoškoláci. Umožnit to má poslanecká novela zákona o stavebním spoření, kterou schválila sněmovna. Novelu prosadila ČSSD spolu s KSČM přes nesouhlas ODS a Strany zelených, proti byli až na dvě výjimky také lidovci. Normu nyní dostane k projednání Senát, v němž má pravice většinu.
  • Na dani z příjmu právnických osob stát získal v roce 2008 nejvíce od elektrárenské společnosti ČEZ. Následuje operátor Telefónica O2 a automobilka Škoda Auto. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění právnických osob, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.
  • Spotřeba elektřiny společnosti ČEZ se v květnu podle předběžných výsledků firmy snížila meziročně o deset procent. O měsíc dříve zákazníci od domácích energetiků odebrali 4,3 terawatthodiny proudu, což znamenalo propad o 15,6 procenta.
  • Česká spořitelna začne od pondělí přijímat na všech 650 pobočkách žádosti o dotace z programu Zelená úsporám. Stane se tím první bankou, která bude žádosti z programu určeného zejména na zateplování a výměnu kotlů a oken přijímat. Se zahájením poskytování dotací počítají v dohledné době i další banky. Například ČSOB v průběhu června a Komerční banka zřejmě začátkem července.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jaké máte zkušenosti s prokazováním doby pojištění?

Někdy je docela obtížné prokázat, že jste u někoho měl/a pracovní poměr, že jste studoval/a, především, pokud se tak stalo před rokem 1989. Jaké máte zkušenosti s prokazováním těchto fakt na sociální správě?


Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky

V poslední sérii našich tzv. fintriků jsme se zabývali cestovním pojištěním. Přečtěte si v nadcházejícím období dovolených užitečné informace v článcích Stačí na cesty základní ochrana?, Komerční cestovní pojištění aneb Pořádná náplast a Platební karta místo prášku na spaní.


Anketa

Objem úspor domácností loni převyšoval objem jejich dluhů zhruba 2,5krát. Jak jste na tom vy, více spoříte, nebo si více půjčujete? Výsledky naší ankety jsou následující:


  • Spořím, dluhy nemám - 46 %
  • Mám úvěr, a rovněž spořím - 47 %
  • Půjčuji si, nespořím - 7 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU