Zákonodárci Kalifornie schválili plány snížení schodku rozpočtu

25.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sacramento 25. července (ČTK) - Druhá komora kalifornského parlamentu odsouhlasila soubor opatření, která mají snížit obrovský schodek rozpočtu Kalifornie. Na rozdíl od Senátu, který návrh schválil bez námitek, však odmítla dvě kontroverzní opatření, včetně plánu na obnovení těžby ropy u pobřeží. Kalifornie má i kvůli hospodářské krizi deficit 26,3 miliardy dolarů (asi 470,9 miliardy Kč), který ohrožuje stabilitu veřejných financí nejlidnatějšího státu americké unie a donutil tamního guvernéra Arnolda Schwarzeneggera k řadě výdajových škrtů.

Legislativní soubor měl celkem 31 návrhů a některé z nich počítají s hlubokými výdajovými škrty. Druhá komora však odmítla dva nejkontroverznější návrhy. Jeden z nich předpokládal, že stát vezme místním samosprávám zhruba jednu miliardu dolarů z peněz na dopravu. Druhý měl umožnit po 40 letech obnovení těžby ropy u kalifornského pobřeží, což mělo přinést do rozpočtu ročně dalších 100 milionů USD. Rozpočet tak nyní přijde o 1,1 miliardy dolarů, což znamená, že Schwarzenegger bude muset učinit dodatečné škrty v rozpočtu, aby tento propad vyrovnal.

Guvernér již uvedl, že podepíše návrh příští týden, protože je jedinou možností, jak vyřešit současné problémy státu. Současně naznačil, že výpadek bude znamenat propouštění učitelů, zvýšení plateb studentů vysokých škol a přinese mnoha lidem dodatečné problémy.

Kalifornie je osmou největší ekonomikou světa. Kvůli hospodářské recesi má však mnohem nižší výběr daně z příjmu, obratu, nemovitostí a kapitálových výdajů. K tomu ji trápí vysoká nezaměstnanost, která v červnu činila 11,6 procenta a byla nad celostátním průměrem. Nezaměstnanost znamená nejen výpadek rozpočtových příjmů kvůli nižším příjmům z daní fyzických osob, ale i vyšší výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti.

Na rozdíl od federální vlády, která si může dovolit hospodařit s vysokými deficity, Kalifornie a vlády v dalších státech unie musejí svůj rozpočet každoročně vybalancovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK