Počet dražeb v ČR se za pololetí opět snížil

26.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Počet veřejných dražeb v Česku klesá už sedmý rok po sobě. Za první pololetí se uskutečnilo 1132 dražeb, to je meziroční pokles o 94. Částka získaná vydražením navíc poprvé od roku 2001 klesla pod jednu miliardu korun na úroveň 948 milionů. ČTK to zjistila ze statistik veřejných dražeb na webu www.centralniadresa.cz.

Jediným ukazatelem, který od ledna do června ve statistikách vykázal růst, byly nedobrovolné dražby. Jejich počet se meziročně zvýšil přibližně o desetinu na 162. Podle zástupce dražební společnosti Prokonzulta Josefa Machů je možné, že za růst nedobrovolných dražeb už může hospodářská krize.

Stejně tak je podle dražebníků ale pravděpodobné, že recesi odráží i propad částky získané dražbami. "Byt, který jsme dříve prodali například za 2,3 milionu (korun), teď máme problém prodat za dva miliony," řekl ČTK Machů. Dražebníci přesto optimismus neztrácejí. Podle zástupce Prokonzulty přivádí recese do dražebních síní také nové klienty, kteří považují prodej nemovitostí prostřednictvím licitátora za nejvýnosnější způsob zpeněžení majetku.

Dobrovolnou dražbu navrhuje vlastník majetku nebo také likvidátor obchodní společnosti, případně insolvenční správce. Nedobrovolnou dražbou se zpeněžuje zástava, která slouží k zajištění pohledávky věřitele.

Nejvíce veřejnými dražbami získala za pololetí společnost Prokonzulta, a to 260,6 milionu korun. S více než 112 miliony korun následovala Dražební společnost Morava, třetí byla s téměř 44 miliony korun firma Eurodražby.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK