ČEZ: Po bouři zůstává bez proudu asi 2500 zákazníků

26.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Po čtvrtečních silných bouřkách doprovázených vichřicí zůstává bez elektřiny 2500 zákazníků společnosti ČEZ. Sdělil to dnes mluvčí firmy Martin Pavlíček. Ještě v sobotu odpoledne bylo bez proudu zhruba 20.000 lidí, v pátek až 150.000 klientů ČEZ.

Kalamitní stavy v okresech Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Náchod ČEZ odvolal v sobotu večer. Kalamita ale i nadále platí v okresech Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Mladá Boleslav, Semily, Jičín a Trutnov, uvedla mluvčí Eva Nováková.

Energetikům se už podařilo ukončit práce na vysokém napětí na Liberecku, od dnešního rána se zabývají poruchami nízkého napětí. "Na Mladoboleslavsku zbývají opravit tři poruchy na vysokém napětí, severní část Hradecka dosud řeší šest poruch distribučních stanic vysokého napětí," uvedl Pavlíček, podle něhož se ale situace zlepšuje.

Práce na obnově dodávek elektřiny celý víkend komplikuje podmáčený a těžko dostupný terén, do nějž se velmi obtížně dostává těžká technika. "V terénu na odstraňování škod intenzivně pracují jak naši zaměstnanci, tak pracovníci dodavatelských firem," sdělila Nováková.

Čtvrteční bouře si vyžádala dvě oběti na životech. Pětasedmdesátiletou ženu z Hrádku nad Nisou na Liberecku objevili podle policie lidé usmrcenou pod větvemi, které ulámala vichřice ze stromů v parku. Druhou obětí se stal pětadvacetiletý mladík z pramice, která se při bouři potopila do Vltavy u Županovic na Příbramsku. Jeho tělo vylovili policejní potápěči v pátek. V pátek ráno bylo v řece Odře v Ostravě nalezeno tělo osmašedesátileté ženy. Policie zatím zjišťuje, zda se také stala obětí čtvrteční noční bouřky.

Hmotné škody způsobila bouře hlavně v Královéhradeckém a Libereckém kraji a také v Praze a ve středních Čechách. Pojišťovnám v pátek jejich klienti nahlásili tisíce škod za celkem několik desítek milionů korun, další hlášení ale pojišťovny očekávají v pondělí po návratu lidí z víkendových chat a chalup.

Velké škody způsobila blesková bouře nejenom energetikům, ale také zemědělcům a lesníkům. Nikdo si ale zatím netroufá škody vyčíslit. Ani předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský nedokázal uvést konkrétní sumu. "Z rozhovorů s kolegy ale vím, že větší škody jsou například v Královéhradeckém nebo Severočeském kraji," řekl ČTK šéf svazu. Nejvíce postiženy jsou prý obiloviny a řepka. V lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) poničila bouře asi 200.000 metrů krychlových dřeva. Finanční škody podnik ale zatím také nevyčíslil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK