Výroba cementu v ČR se v pololetí propadla o čtvrtinu

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Výroba cementu v Česku se v letošním prvním pololetí propadla meziročně asi o čtvrtinu na 1,656 milionu tun. Přibližně stejně klesly i prodeje cementářů na domácím trhu, činily 1,506 milionu tun. ČTK to dnes zjistila z internetových stránek výrobců cementu ČR.

"Zatímco výsledky prodeje cementu na domácím trhu za první čtvrtletí byly ovlivněny zejména velmi nepříznivými klimatickými podmínkami, které byly naopak v loňském prvním čtvrtletí velmi příznivé, ve druhém čtvrtletí se již plně projevil vliv ekonomického útlumu," řekl ČTK ředitel pro marketing a prodej společnosti Holcim Česko Zdeněk Kadlec.

Proti ostatním ukazatelům zaznamenal ještě výraznější pokles vývoz stavebniny, který se meziročně snížil přibližně o 34 procent na 191.577 tun. "Prakticky ve všech okolních zemích nabídka převyšuje poptávku a vývoz cementu se kvůli vysokým logistickým nákladům prodražuje," uvedl šéf prodeje Holcimu.

Ačkoli pokles tuzemského stavebnictví jako celku se může podle Kadlece pohybovat v řádu jednotek procent, výroba cementu se může propadnout o deset až 20 procent. Na trhu se prý totiž mění skladba staveb. "Vzrůstá podíl drobnějších staveb, oprav a rekonstrukcí, kde je spotřeba cementu a betonu výrazně nižší. A naopak podíl průmyslových staveb se razantně snižuje," poznamenal představitel Holcimu. Spotřeba cementu se tak údajně vrací na úroveň let 2005 a 2006.

Cement je pro stavbaře jedním z klíčových stavebních materiálů. Základní surovinou pro výrobu všech druhů cementů je vápenec. Mezi největší firmy, které v Česku tento stavební materiál vyrábějí, patří například Českomoravský cement, Lafarge Cement, Holcim nebo Cement Hranice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK