Koruna dopoledne posílila na 17,94 Kč/USD, k euru stagnovala

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila vůči dolaru, k euru stagnovala blízko pátečního závěru. Kolem 10:15 si koruna polepšila na 17,94 Kč/USD, vůči euru stála na 25,54 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka středoevropské měny včetně koruny v samém začátku týdne ještě zkusily posílit, ale vrátily se na úroveň z minulého pátku. "Mírný růst akcií v západní Evropě je pro měny v našem regionu pozitivní, ale zatím není příliš znát," uvedl Vlk.

Významné události v Česku dnes na programu nejsou. V Maďarsku však bude centrální banka rozhodovat o úrokových sazbách a čeká se jejich pokles o půl procenta, dodal Vlk.

To podle něj může upozornit na rostoucí pravděpodobnost, že by i Česká národní banka mohla k mírné úpravě sazeb směrem dolů přistoupit. Tato pravděpodobnost roste s novými čísly z české ekonomiky, která zatím žádné oživení neukazují, a také s posilující korunou. "Její kurz se dostává stále více pod prognózu centrální banky a tím spíše by měl ovlivnit rozhodování o sazbách," míní Vlk.

Dolar oslabuje k euru společně s tím, jak hlavní akciové trhy nadále přidávají na síle, doplnil Vlk. Kolem 10:15 dolar klesl na 1,4234 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK