Vláda schválila novelu vodního zákona, má snížit výdaje firem

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Vláda dnes schválila novelu zákona o vodách. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Nová právní úprava má snížit roční náklady státu i podnikatelů celkem o 240 milionů korun. Zároveň přináší změny, které mají příznivý vliv na životní prostředí a jeho ochranu, uvedl Vorlíček.

Úřad odhaduje, že nový zákon ušetří podnikatelům zejména díky zjednodušení administrativy až 130 milionů korun ročně. Ze státního rozpočtu by mělo za rok jít o 110 milionů korun méně.

Upravená novela s odvoláním na ekonomickou krizi nezvyšuje poplatky za čerpání či vypouštění vody, jak tomu mělo být dle jejího původního návrhu.

Původní návrh totiž uvažoval o poměrně výrazném zvýšení poplatků za odběry podzemní vody či její vypouštění. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, zastupující vodohospodářské firmy, v reakci na něj v březnu uvedlo, že by následně podražila pitná voda pro konečné spotřebitele. Ministerstvo však od původního záměru, který měl přinést více peněz do vodního hospodářství, nakonec ustoupilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK