Janota musí upravit návrh rozpočtu

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota do 17. srpna připraví kvůli zhoršenému ekonomickému výhledu nové varianty státního rozpočtu pro příští rok. Vláda by materiál měla následně projednat 24. srpna, informoval na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády premiér Jan Fischer.

"Nechtěl jsem, abychom s rozpočtovou debatou přicházeli již dnes. Ministr musí přijít s variantami, jak postupovat dál. Budeme sledovat i predikci ČNB, kterou bankovní rada zveřejní příští týden po měnovém zasedání," uvedl premiér.

Ministerstvo financí nyní předpokládá, že česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta a příští rok poroste jen o 0,3 procenta. V dubnové předpovědi přitom odhadovalo MF pokles o 2,3 procenta letos a růst o 0,8 procenta příští rok. Janota už uvedl, že nový odhad zvýší deficit státního rozpočtu o desítky miliard korun. Ministerstvo financí si dříve dalo za cíl, že schodek státního rozpočtu nepřekročí 170 miliard korun.

Na příští rok je schodek státního rozpočtu naplánován na 166 miliard korun, v roce 2011 na 164 miliard korun a v roce 2012 pak 158 miliard korun. Konečné slovo o podobě rozpočtu budou mít ale poslanci a vláda vzniklá z říjnových předčasných voleb.

Stát hospodařil ke konci června se schodkem 68,3 miliardy korun. Rozpočet pro letošek je schválen parlamentem se schodkem 38,3 miliardy korun.

Česká národní banka podle květnové prognózy očekává, že ekonomika letos poklesne o 2,4 procenta. Příští rok by měla ekonomika opět růst, a to o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK