Koruna dnes mírně zpevnila k euru i dolaru

27.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Česká měna dnes mírně zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. Proti pátečnímu závěru byla v 17:00 k euru silnější o pět haléřů na 25,50 Kč/EUR a vůči dolaru o sedm haléřů na 17,93 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky se koruna k euru pohybovala v úzkém pásmu 25,44 až 25,55 Kč/EUR. Ke spodní hraně pásma se kurz posunul ráno díky posílení polského zlotého. Naopak výrazněji oslabil maďarský forint, a to podle Škopa po vyhlášení maďarské centrální banky, že sníží hlavní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 8,5 procenta. Analytici přitom očekávali snížení mnohem menší.

K oslabení forintu podle analytika Patrika Finance Tomáše Vlka zřejmě přispěla i zpráva z Lotyšska. Největší strana lotyšské vládní koalice dnes totiž odložila podpis dohody s Mezinárodním měnovým fondem. Součástí dohody bylo mimo jiné i snížení rozpočtových výdajů na příští rok.

V úterý nejsou ve středoevropském regionu podle Škopa očekávány žádné důležité zprávy pro vývoj měn a bude tak podle něj nadále tažen vývojem nálady k rizikovějším aktivům.

"Na druhou stranu se koruna obchoduje blízko technické podpory 25,48 Kč/EUR, která brání kurzu k jeho dalšímu poklesu. V případě prolomení této podpory by se otevřel prostor k posílení koruny až na další technickou podporu 24,84 Kč/EUR," dodal Škop.

Dolaru se podařilo zmírnit své předchozí ztráty, když se proti euru dostává nad 1,4220 USD/EUR. Vysoký červnový nárůst prodejů nových domů v USA o 11 procent, který překonal očekávání, měl na růst finančních trhů podle Vlka pouze krátký vliv. "Wall Street se v úvodní fázi obchodování už nachází mírně v červeném, což dolaru pomáhá," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK