ČT1 začne od září zkušebně vysílat na satelitu v kvalitě HD

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Česká televize od 1. září zahájí experimentální satelitní vysílání programu ČT1 ve vysokém rozlišení obrazu (High Definition, HDTV). Dnes tuto informaci zveřejnil internetový server Digitálně.tv. Ve vysokém rozlišení už prostřednictvím satelitu vysílá například televize Nova.

Vysílání ČT1 HD bude podle serveru experimentální. Dostupné by mělo být všem zákazníkům satelitních služeb Skylink a CS Link, kteří mají satelitní přijímače vhodné pro příjem programů v HD kvalitě. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Jiřího Janečka Česká televize na začátku nepočítá s celodenním vysíláním ve vysokém rozlišení, ale půjde o několik hodin denně.

Vysílání označované jako HDTV se liší od obyčejného televizního obrazu vyšší kvalitou. Skládá se z mnohem většího počtu bodů než u klasického vysílání, což umožňuje poskytnout ostřejší obraz a lepší barvy, uvedl server. Česká televize už tímto způsobem zkušebně vysílá v zemské digitální síti 4, provozované společností Telefónica O2 v Praze, Brně, Ostravě a Praze.

Hlavní digitální vysílání ČT se nachází ve veřejnoprávní síti 1, která nyní pokrývá 65 až 70 procent území České republiky. Do konce léta by to mělo být podle manažera programu digitalizace České televize Pavla Hanuše 75 procent pokrytí a do konce roku 2009 pak 93 procent. Například tento pátek zahájí digitální vysílání všechny programy ČT z libereckého vysílače Ještěd, a také z vysílače Mezivrata ve středočeských Voticích. Na konci srpna pak začne digitálně vysílat multiplex 1 vysílač Černá hora v Trutnově uvedl Hanuš.

Na satelitu bude ČT 1 ve vysokém rozlišení vysílat podle Digitálně.tv na pozici 23,5 stupně východně. Příjem programu ČT 1 HD nebude zpoplatněn, kvůli vysílacím právům ale bude zakódovaný a přístupný pouze prostřednictvím dekódovacích karet zmíněných služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK