MF prodalo v rámci ukončené arbitráže akcie ArcelorMittal Ostrava

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Hutní společnost ArcelorMittal v rámci dohody o narovnání s Českou republikou již převedla jednu miliardu korun za 11procentní státní podíl ve firmě ArcelorMittal Ostrava. Zbylých šest miliard korun by měl podnik převést ve splátkách do státní kasy do roku 2015. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Převod akcií byl podmíněn definitivním uzavřením arbitráže mezi ČR a společnosti ArcelorMittal, která byla ukončena v červnu.

Ministerstvo financí má do doby splacení akcií zástavní právo na všechny prodávané akcie.

Kupní cena za jednu akcii činí 5000 korun, což v celkovém objemu představuje téměř sedm miliard korun. "Vzhledem k tomu, že cena za akcii byla znalcem stanovena v roce 2008 a k podpisu dohod došlo až v roce 2009, souhlasilo ministerstvo financí s rozložením plateb do sedmi splátek," uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Cena akcií totiž podle něj od loňského roku výrazně klesla. "Peníze jsou příjmem státního rozpočtu. Transakce, která je díky poklesu cen akcií i hospodářské situaci výhodná pro stát, tak bude vypořádána v roce 2015," dodal Jakob.

Ministr financí Miroslav Kalousek podepsal dohodu o narovnání mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal na počátku května.

Spor ocelářské firmy a českého státu začal v roce 2005. Mittal tehdy žaloval Česko za to, že byl vyloučen z privatizace železáren Vítkovice Steel. Ty se nyní přejmenovaly na Evraz Vítkovice Steel a ovládá je ruský kapitál. Obě strany během sporu naznačily, že začnou pracovat na smíru.

Loni v březnu Česká republika vyhrála se skupinou ArcelorMittal jinou arbitráž, která se vedla u tribunálu v Paříži. ArcelorMittal požadoval po Česku zaplacení 5,79 miliardy korun za 14 procent akcií bývalé Nové Huti, které nezískal.

Česká republika tak tehdy zažehnala hrozbu, že by musela platit až 11,6 miliardy korun. O stejnou částku jako ArcelorMittal se totiž kvůli akciím Nové Huti u arbitráže soudila také společnost Petrcíle, která v lednu rovněž neuspěla. Zároveň ovšem tehdy byla ČR uložena povinnost odprodat akcie společnosti Petrcíle za 850 milionů korun.

ArcelorMittal je největším světovým výrobcem oceli. Skupina vznikla v roce 2006, kdy indická Mittal Steel získala povolení k převzetí evropské skupiny Arcelor. Kombinací dvou největších oceláren na světě vznikl gigant, který má na celosvětové produkci oceli podíl deset procent. Od svého vzniku zahájil vlnu investic a akvizic, mimo jiné v Senegalu, Libérii, Indii a Rusku. Majitelem společnosti je Lakshmi Mittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK