EIB půjčí Česku tři miliardy na výstavbu vodovodů a kanalizací

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Evropská investiční banka (EIB) půjčí České republice tři miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Přijetí úvěru od EIB umožnil zvláštní zákon, který v dubnu podepsal prezident Václav Klaus.

Podle dřívějších informací z ministerstva zemědělství mají peníze umožnit zahájení programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. S prostředky na výstavbu vodovodů mohou počítat obce všech velikostí, na budování kanalizací a čistíren odpadních vod dostanou peníze obce do 2000 obyvatel. Úvěr má být splacen do 25 let a podle bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) představuje třetinu prostředků v připravovaném programu.

V programu bude k dispozici až 9,1 miliardy korun, z toho 4,5 miliardy korun má jít z národních zdrojů, které ze tří miliard pokryje právě úvěr od EIB.

Podle evropské směrnice musí Česko v obcích s více než 2000 obyvateli dobudovat odpovídající čistírny odpadních vod do konce roku 2010. Již delší čas je patrné, že stát čistírny v požadovaném termínu dobudovat nestihne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK