E15: Česká pošta vypsala tendr na nákup dodávek za 300 milionů Kč

28.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Česká pošta vypsala tendr na nákup dodávek v předpokládané hodnotě 300 milionů korun. S vítězem bude uzavřena rámcová smlouva na tři roky, hlavním kritériem bude cena. S odvoláním na mluvčí pošty Martu Selicharovou to dnes napsal server E15.

Tendr by měl urychlit obnovu vozového parku České pošty, která podle Selicharové zatím ročně činí méně než deset procent. "Důsledkem nedostatečné obnovy vozového parku je to, že zhruba třetina vozidel je starší než deset let," řekla E15 Selicharová. Podnik proto vyřazuje především nejstarší vozidla a vozidla ve špatném technickém stavu.

Česká pošta provozuje více než 4000 vozidel a je tak vedle policie a telekomunikačních společností jedním z největších odběratelů aut na trhu. Loni nakoupila celkem 350 nových dodávek.

Tendru se mohou zúčastnit firmy, jejichž celkový obrat za poslední tři účetní období neklesl pod 100 milionů korun, a jejichž celkový objem vlastního kapitálu dosahuje alespoň deset milionů korun. Nové dodávky by měly mít nákladový prostor o objemu šest až 14 metrů krychlových a svými parametry by měly odpovídat připravovanému projektu změny logistiky pošty.

Celkem letos Česká pošta plánuje investovat dvě miliardy korun, což je podle Selicharové spodní hranice potřebných investic. Loni investice dosáhly 663 milionů korun, což bylo podle generálního ředitele Petra Sedláčka výrazně méně, než firma potřebovala.

Kvůli výraznému nárůstu investic pošta letos očekává zisk maximálně 100 milionů korun. Loni podnik vydělal 365 milionů korun a o rok dříve 795 milionů korun. Výnosy by se letos měly pohybovat kolem 20 miliard korun, napsal server E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK