Pojišťovny vybraly v prvním pololetí na pojistném o 1,7 pct více

29.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Pojišťovny vybraly v prvním pololetí na pojistném 70,6 miliardy korun, což byl meziroční růst o 1,7 procenta. Na zpomalení tempa růstu se stejnou měrou podílejí životní i neživotní pojištění. ČTK o předběžných výsledcích dnes informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za rok 2008 pojistný trh vzrostl o 4,9 procenta na 136,6 miliardy korun.

Dopady finanční a ekonomické krize na domácí pojistný trh zaznamenaly statistiky až s časovým zpožděním, a kopírují tak trend ostatních sektorů ekonomiky, komentoval výsledky výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora. Počet smluv pojišťoven stoupl o tři procenta.

U neživotního pojištění se zvýšilo předepsané pojistné o 2,2 procenta a počet smluv o 3,9 procenta. Nejvýznamnější tempo růstu zaznamenalo podnikatelské pojištění, které se zvýšilo o více než pět procent. "I přes ne zcela příznivou ekonomickou situaci je potěšitelné, že objem pojistného výrazně stoupal u podnikatelských pojistek, což svědčí o značné vyspělosti české podnikatelské sféry. Ta si význam majetkového pojištění uvědomuje i v nepříznivých dobách," míní Síkora.

Podle očekávání se vyvíjí pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, v němž předepsané pojistné stagnuje vinou nízkých cen vozidel na trhu i poklesu jejich prodejů. Přesto statistiky evidují nárůst počtu smluv o 5,8 procenta. Vyšší počet uzavřených smluv povinného ručení je způsoben zejména zpřísněním sankcí vůči neplatičům, vysvětlil Síkora.

Životní pojištění mírně rostlo. U jednorázově placených smluv se sice obchodní produkce snížila, naopak předepsané pojistné u běžně placených pojistek vzrostlo o osm procent. "Z tohoto trendu jednoznačně vyplývá, že se nyní lidé obávají jednorázových investic a raději dávají přednost zajištění založenému na pravidelném placení pojistného," upozornil Síkora

Z pohledu jednotlivých členů vykázala vůbec nejvýznamnějšího absolutního navýšení celkového předepsaného pojistného Komerční pojišťovna, a to na 0,8 miliardy Kč, okolo půlmiliardové úrovně se pak pohybují pojišťovny Allianz, Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna.

Bezmála dvě třetiny trhu zaujímají pojišťovny ze skupin Generali PPF (Česká pojišťovna a Generali) a Vienna Insurance Group (Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna), přičemž první jmenovaná čtvrtletně zvýšila svůj podíl o 0,5 procenta a druhá oslabila o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK