Michl: Růst veřejného dluhu Česka zrychlil na 6300 Kč za sekundu

29.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Kvůli propadu daňových příjmů a současné ekonomické recesi zrychlil růst veřejného dluhu České republiky na 6342 korun za sekundu. Dosud dluh rostl tempem 5705 korun za sekundu. Vyplývá to z aktualizovaných výpočtů analytika Raiffeisenbank Aleše Michla. Ke konci loňského roku byl veřejný dluh 1,105 bilionu korun, nyní je podle výpočtů analytika přes 1,22 bilionu korun a ke konci roku bude zřejmě kolem 1,3 bilionu korun. Na každého obyvatele tak připadá nyní dluh přes 116.000 korun.

Vývoj dluhu Michla vede k obavě, že v rámci hospodářského cyklu by mohla ČR projít písmenem "W". "Tedy sešup dolů - recese - oživení - zpátky do recese - a opožděný návrat ke skutečnému růstu. Jinými slovy, že ty dluhy by nás mohly v příštím nebo přespříštím roce znovu srazit do recese," upozornil analytik.

Proto nyní všem ministrům doporučuje používat hlavně mozek. "Je potřeba pochopit, že jsme v nové realitě. To, na co jsme byli zvyklí, se již opakovat nebude. Je třeba se změnit, začít od píky a postavit tuto ekonomiku na kapitálu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK